HomeHomeSliderΤΙΜΗ  ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ & ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑ

ΤΙΜΗ  ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ & ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑ

ΤΙΜΗ  ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ & ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑ

Έγιναν τα εγκαίνια της κρήνης του 1ου Ελληνα Χρυσού Ολυμπιονίκη Ποδηλασίας Αριστείδη Κωνσταντινίδη στο μονοπάτι εκεχειρίας στην θέση Χειμαδιό.

Τους χρυσούς Ολυμπιονίκες της Ποδηλασίας Αριστείδη Κωνσταντινίδη και του Στίβου (άλματα) Κώστα Τσικλητήρα, τίμησε η Συμπολιτεία Ολυμπίας σε μια σεμνή τελετή, εγκαινιάζοντας  τους δυο πρώτους αφιερωματικούς  χώρους ανάπαυσης και θέασης επί της διαδρομής «Ήλιδας Ολυμπίας: Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας” λίγο πριν τα χωριά Χειμαδιό και Σόπι του Δήμου Πύργου.

Η πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας κα Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη κατά την έναρξη των εκδηλώσεων αφού ευχαρίστησε τους παριστάμενους, αναφέρθηκε στα έργα πρόσβασης, ενημέρωσης και πληροφόρησης, που έχουν ήδη γίνει επί της «Οικοτουριστικής διαδρομής Ήλιδας-Ολυμπίας: Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας» επισημαίνοντας: «Σήμερα ξεκινάμε ένα καινούργιο κεφάλαιο του «Μονοπατιού της Εκεχειρίας» με αυτούς τους δύο αφιερωματικούς χώρους. Τιμούμε αθλητές που μας έκαναν να κλάψουμε από χαρά και συγκίνηση, να γελάσουμε, να αισθανθούμε υπερήφανοι, τους Έλληνες Ολυμπιονίκες!» Τόνισε ότι σε όλο το εύρος του Μονοπατιού θα υπάρχουν τέτοια αφιερώματα. Συνεχίζοντας ευχαρίστησε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Πύργου, τις Τοπικές Κοινότητες Χειμαδιού και Σοπίου, το Δασαρχείο Πύργου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων, το πρόγραμμα Leader και τους προέδρους και τους πολίτες των χωριών για την άριστη συνεργασία, τη συμμετοχή και τη συνδρομή τους ώστε όλοι μαζί να συμβάλλουν στην υλοποίηση της κατασκευής αυτών των δύο πρώτων αφιερωματικών χώρων ανάπαυσης και θέασης και τιμής προς τους Έλληνες Ολυμπιονίκες.

Στο Χειμαδιό ήταν η πρώτη αφιερωματική στάση στον Χρυσό Ολυμπιονίκη της Ποδηλασίας κατά τη διάρκεια των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αθήνα, το 1896, τον Αριστείδη Κωνσταντινίδη.

Στον χρυσό Ολυμπιονίκη αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας κ. Βασίλης Διαμαντόπουλος, λέγοντας ότι γεννήθηκε στο Λευκόνοικο της Κύπρου. Σύμφωνα με την ιστορία ήταν ο πρώτος που έφερε το ποδήλατο στην Ελλάδα. Ήταν ιδρυτής του Ποδηλατικού Συλλόγου Αθηνών και της Ποδηλατικής Εταιρείας Αθηνών, η οποία και αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στους Αγώνες της Αθήνας το 1896. Ο Κωνσταντινίδης κέρδισε στον αγώνα ποδηλασίας δρόμου 87 χλμ. που διεξήχθη στη διαδρομή Αθήνα – Μαραθώνας – Φάληρο, με επίδοση 3.22.31.0. Παρόλο που το ποδήλατο του έσπασε στη διαδρομή και αναγκάστηκε να το αντικαταστήσει, κατάφερε να βγει πρώτος και έτσι να είναι ο μοναδικός Έλληνας χρυσός Ολυμπιονίκης της Ποδηλασίας.

Ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος εξήρε τη δουλειά που έχει γίνει και η οποία έχει μοναδικό στόχο την ανάδειξη του τόπου και της ιστορίας του και επισήμανε ότι στη νέα περίοδο του ΕΣΠΑ στόχος θα είναι η ανάδειξη του Μονοπατιού της Εκεχειρίας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού κ. Δημήτρης Νικολακόπουλος τόνισε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει από την αρχή τις δράσεις του Μονοπατιού και θα συνεχίσει να είναι αρωγός στην προσπάθεια που γίνεται.

Λίγο πριν το Τοπικό Διαμέρισμα Χειμαδιού έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αφιερωματικού χώρου ανάπαυσης και θέασης από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας κ. Βασίλη Διαμαντόπουλο, τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Βασίλη Γιαννόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού κ. Δημήτρη Νικολακόπουλο και τον πρόεδρο του Τ.Δ. κ. Χρήστο Μπουλούμπαση.  Ενώ πριν το Σόπι έγιναν τα αποκαλυπτήρια της αφιερωματικής πλάκας στον θρύλο του στίβου Κώστα Τσικλητήρα, από τον αντιδήμαρχο Πύργου κ. Γιάννη Αργυρόπουλο την πολυβραβευμένη πρωταθλήτρια στο τριπλούν κα Όλγα Βασδέκη, τον πρόεδρο του Τ.Δ. κ. Λευτέρη Σταυρόπουλο και τον Δασάρχη Πύργου κ. Παναγιώτη Λάττα, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην υλοποίηση του έργου.

 

Η κα Όλγα Βασδέκη αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση, εξήρε τους αφιερωματικούς χώρους, τόνισε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν αυτοί οι χώροι όχι μόνο γιατί τιμούν τους Έλληνες αθλητές αλλά γιατί γίνονται παράδειγμα για τους νέους της επαρχίας να διαπρέψουν στον αθλητισμό. Αναφερόμενη στον  Μεσσήνιο αθλητή Κώστα Τσικλητήρα,  είπε, ότι γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1888 στην  Πύλο και πέθανε σε ηλικία μόλις 24 ετών, στις 10 Φεβρουαρίου 1913 από μηνιγγίτιδα, ενώ υπηρετούσε στον ελληνικό στρατό, κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων. Ο Κώστας Τσικλητήρας, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912 στη Στοκχόλμη, (ήταν σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής), κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς με άλμα 3,37 και το χάλκινο στο ύψος άνευ φοράς με άλμα 1,55. Ο Έλληνας αθλητής είχε κατακτήσει και 2 αργυρά ολυμπιακά μετάλλια στο Λονδίνο το 1908 στο ύψος και μήκος άνευ φοράς.

Η παγκοσμιονίκης του TAE KWON DO κα Μαρία Καρπαθάκη, και πρέσβειρα του #BE ACTIVE, η οποία έχει ενεργό συμμετοχή τα τελευταία 4 χρόνια στο Δρόμο της Εκεχειρίας, τόνισε ότι θα συνεχίσει να είναι αρωγός σε αυτή την τόσο σημαντική προσπάθεια που γίνεται.

Οι χώροι αφιερωμάτων των δύο αθλητών έχουν δημιουργηθεί σε συνέχεια των έργων πρόσβασης, ενημέρωσης και γνωστοποίησης που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία 9 χρόνια επί της διαδρομής: «Ήλιδα-Ολυμπία: Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας». Αυτοί είναι οι δύο πρώτοι χώροι ανάπαυσης και θέασης, οι οποίοι θα λειτουργούν και ως τοπόσημα και θα ονοματίζονται σε Έλληνες Ολυμπιονίκες, Ολυμπιακές αξίες αλλά και σε αθλητές που άφησαν βαθιά χαραγμένο το στίγμα τους στον αθλητισμό.

Στους δύο χώρους ανάπαυσης  περιλαμβάνονται πετρόκτιστες κρήνες, καθιστικά, παρτέρια με φυτεύσεις, ενημερωτικές πινακίδες που πληροφορούν τον περιπατητή, τον διαβάτη, τον αθλητή και τον κάθε ενδιαφερόμενο για το πού βρίσκεται καθώς και πόσο απέχει από το κάθε χωριό, τι υπηρεσίες του προσφέρονται και πού. Ο καθένας μπορεί σκανάροντας την πινακίδα να μπει στη σελίδα του «Μονοπατιού της Εκεχειρίας» και να ενημερωθεί γενικότερα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας κ. Βασίλης Διαμαντόπουλος, η παγκοσμιονίκης του TAE KWON DO κα Μαρία Καρπαθάκη, η παγκοσμιονίκης και ολυμπιονίκης του Στίβου στο τριπλούν κα Όλγα Βασδέκη, οι αντιπεριφερειάρχες Ηλείας κ.κ. Βασίλης Γιαννόπουλος και Δημήτρης Νικολακόπουλος, ο πρ. υπουργός και βουλευτής κ. Γιώργος Κοντογιάννης, οι αντιδήμαρχοι Πύργου κ.κ. Γιάννης Αργυρόπουλος και Βασίλης Σεϊντής, η εκπρόσωπος του Μοντέρνου Πεντάθλου κα Νεκταρία Κωνσταντίνου, οι πρόεδροι των Τοπικών Διαμερισμάτων Χειμαδιού και Σοπίου κ.κ. Χρήστος Μπουλούμπασης και Λευτέρης Σταυρόπουλος, ο Δασάρχης Πύργου κ. Παναγιώτης Λάττας και κάτοικοι των δύο χωριών.