HomeHomeSlider“Ποδηλατικές αναμνήσεις” του Τour of Hellas 2023. Βασίλης Καρούσος : Ποδηλάτης ετών 86! (Video)

“Ποδηλατικές αναμνήσεις” του Τour of Hellas 2023. Βασίλης Καρούσος : Ποδηλάτης ετών 86! (Video)

Βασίλης Καρούσος : Ποδηλάτης ετών 86

 “Ποδηλατικές αναμνήσεις” του Τour of Hellas 2023

Σαν ο από «μηχανής θεός» θέλησε να ενώσει τρείς διαφορετικές γενιές  την 2η ημέρα του ΔΕΗ tour of Hellas λίγο πριν τον τερματισμό του 1ο εταπ, από τα 4 μήκους 660 χιλιομέτρων. Κάπου εκεί στα κάγκελα, του τερματισμού, στεκόταν ένας άνθρωπος, φανερά συγκινημένος, με ότι συνέβαινε την ώρα εκείνη! Μάλιστα ο υπεύθυνος των  αφίξεων ο Λευτέρης Ακριτίδης, άνοιξε μια σύντομη κουβέντα μαζί του, δίνοντάς του μάλιστα ένα αναμνηστικό καπελάκι του Tour of Hellas, ενώ ταυτοχρόνως, διευθετούσε τις τελευταίες λεπτομέρειες, για τον ασφαλή τερματισμό του peloton!

O Λευτέρης δεν χρειάστηκε πολύ ώρα για να με εντοπίσει! Ερχόμενος προς το μέρος μου, ξεκίνησε να μου εξιστορεί πράγματα τα οποία , με ανάγκασαν να σηκωθώ όρθιος, και με γοργούς ρυθμούς, να τρέξω στον, άγνωστο μέχρι την στιγμή εκείνη κύριο, που ανέμενε υπομονετικά!

Ο κ. Καρούσος Βασίλης 86  ετών, μόνο άγνωστο δεν ήτανε! Υπήρξε ποδηλάτης του Π.Ο.Η ΚΑΣΤΡΟ το 1957 και μετέπειτα «παράγοντας» της ποδηλασίας όπως μας είπε ο ίδιος! Μάλιστα στην αναλυτικότατη περιγραφή που μας έκανε για εκείνα τα χρόνια δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η τότε τεχνολογία των ποδηλάτων της 10 ετίας του 1950, έμοιαζε αρχαία σε σύγκριση με την σημερινή! Μάλιστα ο πατέρας του κυρίου Καρούσου προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη, ίδρυσε στο Ηράκλειο, τον Ο.Φ.Η ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ. Αρκετές και ενδιαφέρουσες οι ιστορίες που ακούστηκαν, από το στόμα του κ. Καρούσου, ο οποίος μετά από δικό μας ερώτημα, για το πως βλέπει την πολύτιμη βοήθεια του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, είπε:  «Χαίρομε πολύ που βλέπω να προοδεύει η ποδηλάσια με την βοήθεια ανθρώπων που την αγαπούν! Βλέποντας τους σημερινούς ποδηλάτες, διαπιστώνω ότι αγαπάνε την Ποδηλασία και αν τους βάλεις να διαλέξουν ανάμεσα σε «παιχνίδια ή ποδήλατο» εκείνα θα διαλέξουν το ποδήλατο».

Προσωπικά, γέμισα από ιδιαίτερη συγκίνηση όταν αντίκρυσα μία μπροσούρα από τον «Γύρος της Κρήτης» του 1993, όπου μέσα της εμφανίζονταν αρκετοί συναθλητές μου, εκ των οποίων πολλοί δεν βρίσκονται πλέον ανάμεσά μας! Αξέχαστες θα μείνουν στο μυαλό του κυρίου Καρούσου, οι προσπάθειες που κατέβαλε ο τότε Πρόεδρος του Π.Ο.Η. ΚΑΣΤΡΟ και Αντιπρόεδρος της Βαλκανικής Ένωσης Ποδηλασίας, κ. Νώντας Σαρρής, ο οποίος κόπιασε πολύ, στο να ανέλθει το ποδηλατικό επίπεδο στην Κρήτη, και να πρωτοστατήσει με την διοργάνωση Πανελληνίων Πρωταθλημάτων και διεθνών αγώνων.

Ο κ. Βασίλης Καρούσος, παρέμεινε στα κάγκελα, ακόμη και μετά τον πολυπληθή τερματισμό του peloton, προκειμένου να χειροκροτήσει και τον τελευταίο αθλητή, τον οποίο και συνεχάρη. Λίγο αργότερα έδωσε το παρών στο σημείο των απονομών,  χειροκροτώντας τους πάντες! Φεύγοντας… ευχήθηκε «και του χρόνου».

Μακάρι να συναντήσουμε και άλλους παλαίμαχους αθλητές της ποδηλασίας οι οποίοι ζουν ανάμεσά μας και που και πού, αθόρυβα, έρχονται στους ποδηλατικούς αγώνες, αναζητώντας μνήμες, των παιδικών χρόνων.

Δείτε εδώ το Βίντεο με την αφήγηση του κ. Καρούσου Βασίλη Ποδηλάτη του 1956-57, ο οποίος με μιλάει με συγκίνηση για τα δύσκολα χρόνια της Ποδηλασίας.