HomeHomeSliderΟ Evenepoel κέρδισε και την φανέλα με το ουράνιο τόξο!

Ο Evenepoel κέρδισε και την φανέλα με το ουράνιο τόξο!

Ο νεότερος Παγκόσμιος Πρωταθλητής UCI από το 1993

 

Η τελευταία ημέρα διοργάνωσης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδηλασίας Δρόμου, αποδείχτηκε η καλύτερη από πλευράς θεάματος αλλά και των καιρικών συνθηκών οι οποίες ταλαιπώρησαν τις προηγούμενες ημέρες πολλούς ποδηλάτες!

Ο Βέλγος ποδηλάτης Remco Evenepoel κατάφερε να διαλύσει τον ανταγωνισμό του από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου  ποδηλατικού στερεώματος, στον αγώνα δρόμου αντοχής της κατηγορίας  Men Elite. Η βροχή και τα γκρίζα σύννεφα είχαν φύγει και οι ποδηλάτες εκκίνησαν για την κάλυψη της απόστασης των 266,9χλμ, κάτω από έναν γαλάζιο ουρανό,

Ο αγώνας ξεκίνησε με την πρόωρη εγκατάλειψη ενός από τα φαβορί το αγώνα, τον Mathieu Van der Poel, στο 230χλμ.  Όπως έγινε γνωστό ο Βέλγος πρωταθλητής είχε εμπλακεί σε μια διαμάχη το προηγούμενο βράδυ με ομάδα νεαρών, που έκαναν θόρυβο έξω από το δωμάτιο στο ξενοδοχείο που διέμενε η ομάδας του. 11 ήταν οι στροφές του αγώνα των 266,9χλμ,, και την κούρσα οδηγούσε μία ομάδα την οποία αποτελούσαν οι: Michael Kukrle (CZE), Emīls Liepiņš (LAT), Scott McGill (ΗΠΑ), Guy Sagiv (ISR) και Juraj Sagan (SVK). Κατά την διάρκεια του αγώνα το προβάδισμά τους από το peloton εκτινάχθηκε ακόμη και στα 8 λεπτά στα 8 λεπτά, μέχρι που στην παρέα τους εντάχθηκαν ακόμη πέντε αναβάτες οι: Pavel Sivakov (FRA), Samuele Battistella (ITA), Pieter Serry (BEL), Luke Plapp και Ben O’Connor (και οι δύο AUS).

 

Με πέντε γύρους να απομένουν για να ολοκληρωθεί, ο αγώνας η ένταση και το τέμπο  ανέβηκε κατακόρυφα με αλλεπάλληλα ντεμαράζ, τόσο από την ομάδα που αποσπάστηκε και έβλεπε να μειώνεται η διαφορά της από το peloton,το οποίο έδινε την δική του μάχη, η οποία αποδέχτηκε ιδιαίτερα αμφίρροπη. Στη συνέχεια, η κούρσα διασπάστηκε και πάλι έχοντας πλέον μια νέα ομάδα που προπορευότανε, αποτελούμενη από τους : Romain Bardet (FRA), Pascal Eenkhoorn (NED), Remco Evenepoel (BEL), Quinten Hermans (BEL), Jai Hindley (AUS), McGill, Quentin Pacher (FRA), Neilson Powless (ΗΠΑ), Jaka Primozic (SLO), Lorenzo Rota (ITA), Mauro Schmid (SUI), Pavel Sivakov (FRA), Mattias Skjelmose (DEN), Rasmus Tiller (NOR), Jan Tratnik (SLO) και Ben Tulett ( GBR).

Εν συνέχεια, και ενώ απέμεναν δύο γύροι για τον τερματισμό του αγώνα, ο Βέλγος αναβάτης Evenepoel, που διανύει περίοδο απίστευτης φόρμας,  μετά την πρόσφατη νίκη του στο Vuelta Ciclista a España, έβγαλε φτερά στα πόδια του, και ξεκίνησε ένα καταιγιστικό ντεμαράζ  μεγάλης απόστασης, το οποίο στάθηκε ικανό για να δυαλύσει τον ανταγωνισμό του από τους υπόλοιπους αναβάτες! Ο μόνος που κατάφερε να τον ακολουθήσει ήταν ο Alexey Lutsenko του Καζακστάν που φάνηκε ότι είχε δυνάμεις και κόλλησε καλά στον Βέλγο. Με 27 χιλιόμετρα να απομένουν, το δίδυμο απέκτησε ένα  προβάδισμα 21 δευτερολέπτων έναντι του Groupπου τους καταδίωκε έχοντας στις τάξεις του τους: Eenkhorn, Mattias Jensen (DEN), Lorenzo Rota (ITA) και Mauro Schmid (SUI). Το peloton βρισκόταν περισσότερο από 2:30 λεπτά πίσω τους έχοντας στην σύνθεσή του πολύ μεγάλα ονόματα όπως : Wout van Aert (BEL), Tadej Pogačar (SLO) και Julian Alaphilippe (FRA).

 

22km to go!!

Καθώς απέμεναν μόλις 22 χλμ., για το τέλος, το προβάδισμα του Evenepoel από το πρώτο γκρούπ που τον καταδίωκε, αυξήθηκε στο 1:10 λεπτά, κάτι που ξεσήκωσε άγρια τις διαθέσεις του Van Aert ο οποίος όπως φάνηκε ήταν ο μόνος που ήλπιζε στην μείωση της διαφοράς. Ο Evenepoel με την στρατηγική που ακολούθησε, κατάφερε να εξαντλήσει όλη την ενέργεια των αθλητών που καταδίωκαν, αναγκάζοντάς τους να κατεβάσουν το τέμπο τους και να ποδηλατούν πλέον σε ρυθμούς προπόνησης. Η μάχη πλέον είχε μετατεθεί στην κατάκτηση της 2ης θέσης και την πίεση που δεχόταν πλέον ο Λουτσένκο, ο οποίος προηγούταν με διαφορά 14 δευτερολέπτων, από το γκρουπ που τον καταδίωκε, δεν άντεξε στην πίεση, και έτσι μετά από 5 χιλιόμετρα είδε την προσπάθεια του να καλύπτετε από το γκρούπ.

Ο  Evenepoel πέρασε τη γραμμή τερματισμού με χρόνο 6:16.08, προσθέτοντας στην συλλογή του το χρυσό μετάλλιο του Παγκόσμιου πρωταθλητή, δίπλα στο ασημένιο που είχε κερδίσει μία εβδομάδα πριν στον αγώνα χρονομέτρησης. Στην 2η θέση τερμάτισε ο Γάλλος Christophe Laporte, και στην Τρίτη ο Αυστραλός Michael Μatthews, ο οποίος πανηγύρισε δεόντως την Τρίτη θέση στο πρωτάθλημα η οποία έγινε εντός έδρας.

Ο Evenepoel έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στο βιβλίο της ιστορίας της Παγκόσμιας αγωνιστικής Ποδηλασίας, Κατάφερε να γίνει ο νεότερος Παγκόσμιος Πρωταθλητής UCI από το 1993, όταν ο 21χρονος  Lans Armstrong, κέρδισε τον τίτλο στο Όσλο της Νορβηγίας. Επίσης, έγινε ο δεύτερος άνδρας αναβάτης στην ιστορία που κέρδισε τίτλους Junior και Elite μετά τον Greg Le Mond. Ο Le Mond ήταν επίσης ο τελευταίος αναβάτης που κέρδισε ένα Grand Tour και το UCI Worlds μέσα στην ίδια χρονιά.