HomeHomeSliderΜε επιτυχία και πολύ δράση η 5η HISTORICA  του 2023!

Με επιτυχία και πολύ δράση η 5η HISTORICA  του 2023!

5η HISTORICA  12-20 Οκτωβρίου 2023

Για 5η χρονιά στη Ρόδο διοργανώνεται μια ξεχωριστή ποδηλατική γιορτή με χορηγό επικοινωνίας την ΕΡΤ3.

Στο νησί της Ρόδου συνεχίζει να γράφεται ένα μεγάλο μέρος της ποδηλατικής ιστορίας της χώρας μας από τον πόλεμο μέχρι και σήμερα.

Οι εμπνευστές της Historica, Γιώργος Βογιατζής,  Μιχάλης Καρπαθάκης, Νεμρά Μπάστιαλη  ο Ποδηλατικός Όμιλος Ρόδου «Ιβίσκος» με συν διοργανωτές την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τον Δήμο Ρόδου- Δ.Ο.Π.Α.Ρ, το ΕΒΕΔ κάθε χρόνο προσκαλούν πρωταθλητές μίας άλλης εποχής  παράγοντες, προπονητές και φίλους της ποδηλασίας που σχετίζονται με την Ρόδο.

Στο Νεστορίδειο, Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, εκτίθενται ποδήλατα κατασκευασμένα μέχρι το 1990, φωτογραφικό υλικό σε μεγάλα πάνελ που περιγράφουν την χρονολογία, τον αγώνα, τους εικονιζόμενους. Ακόμη εκτίθενται σπάνια ποδήλατα από το 1819 του συλλέκτη Μιχάλη Κοτσιφού. Το βράδυ των εγκαινίων παραβρέθηκαν οι παλαίμαχοι:

Φάνης Κοκινιμάγουλος, Νίκος Μάκρης, Αλέκος Κελόγλου, Μιχάλης Κούντρας, Στέλιος Βάσκος, Νίκος Λουλουκος, Σταύρος Βαλμάς, Χρήστος Κοβάνης, Βασίλης Λιάκος, Κώστας Χατζηστεφάνου, Φίλιππος Κλάδης, Θανάσης Περίδης, Γιάννης Πανάγος, Μιχάλης Κρομμύδας, Βαγγέλης Χατζηιωάννου, πολλοί από αυτούς είχαν να συναντηθούν πάνω από 50 χρόνια.

Γρήγορα θυμήθηκαν και άρχισαν να φέρνουν στην μνήμη τους μοναδικές στιγμές και ιστορίες γεμάτες συγκίνηση και νοσταλγία διακρίνοντας τους εαυτούς τους σε κάποιες από τις φωτογραφίες.

Την έκθεση επισκέπτονται χιλιάδες μαθητές των δημοτικών σχολείων του νησιού που ξεναγούνται από τους διοργανωτές και σε συνεργασία με το Τμήμα Τροχαίας Ρόδου το ΚΠΕ Πεταλούδων παρακολουθούν σεμινάρια για την κυκλοφοριακή αγωγή και το περιβάλλον.

Οι νέοι προβολείς στην πίστα της Ρόδου άναψαν για τον βραδινό διασυλλογικό αγώνα και θύμισαν σε όλους τους παρευρισκόμενους την ποδηλασία μίας άλλης εποχής όπου οι κερκίδες του σταδίου ήταν ασφυκτικά γεμάτες και ο κόσμος έτρεχε να απολαύσει το «θέαμα» που προσφέρει η ποδηλασία πίστας.

Το Σάββατο το πρωί η ποδηλατική γιορτή για τα παιδιά συγκέντρωσε πολλούς μαθητές που έφεραν τις ζωγραφιές τους με θέμα «ποδήλατο και δάσος» μια τυχερή μαθήτρια κέρδισε ένα ποδήλατο. Οι μικροί μας φίλοι των ποδηλατικών συλλόγων Ανταίος, Έλαφος και του στίβου Δωδεκανησιακός Εκπαιδευτικός αθλητικός σύλλογος «Δάφνη» έλαβαν μέρος στις δεξιοτεχνίες που στήθηκαν με εμπόδια . Ο Ναυτικός όμιλος Ρόδου με ιστιοπλοϊκά και καγιάκ συμμετείχε στην εκδήλωση σε μία ευρύτερα αθλητική γιορτή.

Το Λύκειο Ελληνίδων και η σχολή χορού The Dance Project χόρεψαν στους παρευρισκόμενους μαθητές, γονείς και σε πολλούς τουρίστες. Τα παιδιά διασκέδασαν ο μάγος Χάρης και η Φωτεινή με face painting. Την εκδήλωση παρουσίασαν ο Γιάννης Μαμουζέλος, η Ευγενία Γήτα και ο Τέρις Χ”ιωάννου.

Σαββάτο βράδυ στον μαγευτικό χώρο της ροτόντας της Καλλιθέας δόθηκε δεξίωση για τους καλεσμένους της Historica. Την βραδιά συνόδευσε με το ακορντεόν της, η κα Μαρία Βλαχοπούλου.

Κυριακή πρωί η βόλτα με ποδήλατα μιας άλλης εποχής σπάνιες αντίκες αυτοκίνητα, οι μελωδίες του ακορντεόν συνόδευσαν τους ποδηλάτες.  Αυτές οι εικόνες αποθανατίστηκαν από εκατοντάδες τουρίστες που χειροκρότησαν τους ποδηλάτες τόσο στο πέρασμα τους από την μεσαιωνική πόλη, την ακρόπολη της Ρόδου και τα χωριά.

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Καμάρι» στο χωριό Παστίδα οργάνωσε γιορτή με μουσική χορό και φαγοπότι.

Οι ποδηλάτες επέστρεψαν και τερμάτισαν στην πλατεία Δημαρχείου όπου έδωσαν ένα νέο ραντεβού για την 6η Historica τον επόμενο χρόνο.