HomeHomeSliderΑπολογισμός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Πίστας

Απολογισμός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Πίστας

Έπεσαν το βράδυ του Σαββάτου οι τίτλοι τέλους του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Πίστας, που φιλοξενήθηκε στο Γκρένχεν της Ελβετίας. Η ελληνική αποστολή επιστρέφει στην βάση της χωρίς κάποιο μετάλλιο, αλλά με σημαντικές παραστάσεις, ενόψει και του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στο Ρουμπέ (20-24/10). Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πανέμορφο «Tissot Velodrome» βρέθηκαν 306 αθλητές από 26 διαφορετικές χώρες.

Το εθνόσημο εκπροσώπησαν οι εξής ποδηλάτες: Σωτήρης Μπρέτας (ΠΟ Βόλος), Ιωάννης Καλογερόπουλος (ΠΟ Πατρών), Κωνσταντίνος Λιβανός (ΠΟΧ Τάλως), Δημήτρης Χριστάκος (Άλφα Καλλιθέας) και Ζήσης Σούλιος (ΠΟ Βόλος).

Εκκίνηση με 8η θέση στο ομαδικό σπριντ

Στην 8η θέση ολοκλήρωσε την προσπάθειά του, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στο ομαδικό σπριντ. Η τριάδα των Σωτήρη Μπρέτα, Ιωάννη Καλογερόπουλου και Κωνσταντίνου Λιβανού, κατάφερε να περάσει με τον 8ο καλύτερο χρόνο τον προκριματικό (44.810’’). Στην συνέχεια όμως έπεσε πάνω στoυς παγκόσμιους πρωταθλητές Ολλανδούς, μένοντας εκτός ζώνης μεταλλίων. Τελικός χρόνος 44.916 δευτερόλεπτα.

Όσον αφορά την φανέλα των πρωταθλητών Ευρώπης, πήγε στην κορυφαία σχολή σπρίντερ σε επίπεδο πίστας τα τελευταία χρόνια, Ολλανδία. Οι Τζέφρι Χούγκλαντ, Χάρι Λαβρέισεν και Ρόι Φαν Ντεν Μπεργκ, ήταν σχεδόν δύο δευτερόλεπτα ταχύτεροι από την Γαλλία στον τελικό, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο (42.302’’/63,8 χλμ. ώρα). Το αργυρό πήγε στους Τίμι Γκιγιόν, Ραγιάν Χελάλ και Σεμπαστιέν Βιζιέ (44.193’’/61,0 χλμ. ώρα). Στην μάχη του χάλκινου, οι Πολωνοί επικράτησαν τον Βρετανών για 37 εκατοστά του δευτερολέπτου!

Αγώνας αποκλεισμού (elimination race)

Επόμενος που ρίχτηκε στην μάχη ήταν ο Δημήτρης Χριστάκος στον αγώνα αποκλεισμού (elimination race). Ο ποδηλάτης του Άλφα Καλλιθέας πάλεψε, ωστόσο δεν κατάφερε να κρατηθεί για αρκετή ώρα στον αγώνα, μένοντας εκτός συνέχειας στον 4ο γύρο αποκλεισμού, καταλαμβάνοντας την 19η θέση.

Πρωταθλητής Ευρώπης στέφθηκε ο Σεργκέι Ροστόφτσεφ από την Ρωσία, για πρώτη φορά στην καριέρα του στην κατηγορία elite ανδρών. Πίσω του στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο Ζοάο Ματίας από την Πορτογαλία, κατακτώντας το πρώτο μετάλλιο της καριέρας του, ενώ στην τρίτη βρέθηκε ο Τομά Μπουντά από τη Γαλλία.

Εκτός τελικού στην ατομική χρονομέτρηση 1 χιλιομέτρου (1 km TT)

Σε αντίθεση με το ομαδικό σπριντ, εκτός τελικού στο 1 χιλιόμετρο ατομικής χρονομέτρησης έμειναν οι Σωτήρης Μπρέτας (1:12:987) και Γιάννης Καλογερόπουλος (1:04:991). Ο αθλητής του Βόλου κατέλαβε βάσει χρόνου την 25η θέση, ενώ την 24η πήρε ο ποδηλάτης της Πάτρας.

Τζέφρι Χούγκλαντ και Σαμ Λίγκτλι έκαναν το 1-2 για την Ολλανδία, που κυριάρχησε για ακόμα μία χρονιά στα αγωνίσματα ταχύτητας. Ο 28χρονος κατέκτησε για 3η φορά στην καριέρα τη φανέλα του πρωταθλητή Ευρώπης, αυτή τη φορά με επίδοση 58.016 και μέση ωριαία ταχύτητα 62 χιλιόμετρα! Ο 23χρονος συμπατριώτης του βελτίωσε την προηγούμενη επίδοσή του στην διοργάνωση με 59.767 (60,2 χλμ./ώρα). Το βάθρο συμπλήρωσε ο Πάτρικ Ραϊκόφσκι από την Πολωνία, κατακτώντας το πρώτο μετάλλιο της καριέρας του σε επίπεδο ανδρών (59.890 – 60,1 χλμ./ώρα).

Η ποιότητα της Γαλλίας έκανε τη διαφορά στον αγώνας πόντων (points race)

O Δημήτρης Χριστάκος δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τον αγώνα των πόντων. Ο ρυθμός ήταν καταιγιστικός από τα «μεγάλα» ονόματα της κούρσας, με αρκετούς ακόμα ποδηλάτες να εγκαταλείπουν.

Πρωταθλητής Ευρώπης στέφθηκε ο Μπεντζαμίν Τομά (Γαλλία), συγκεντρώνοντας 81 πόντους με μία κυριαρχική εμφάνιση (κέρδισε τα 7/16 σπριντ). Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου βρέθηκε ο Γιούρι Λεϊτάο από την Πορτογαλία με 61 και στο τρίτο ο Βλας Σίτσκιν από την Ρωσία με 57.

Κυρίαρχη η Ολλανδία και στο ατομικό σπριντ (sprint)

Τόσο ο Σωτήρης Μπρέτας, όσο και ο Κωνσταντίνος Λιβανός κατάφεραν να ξεπεράσουν το εμπόδιο του προκριματικού. Ο έμπειρος σπρίντερ του Βόλου, ολοκλήρωσε την παρουσία του στον πρώτο γύρο («32»), καθώς έχασε από τον Ντάνιελ Ρότσνα (Πολωνία), παίρνοντας την 23η θέση.

Ο νεαρός ποδηλάτης του Τάλου προκρίθηκε στον 2ο γύρο του σπριντ ανδρών («16»), κερδίζοντας τον Σάντορ Ζάλοτναϊ από την Ουγγαρία. Το επόμενο εμπόδιο όμως ήταν αρκετά υψηλό, αφού κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον Σεμπαστιάν Βιζιέρ. Ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2017 επικράτησε στο νήμα του Λιβανού, αφήνοντας τον στην 16η θέση.

Στον τελικό, ο Χάρι Λαβρέισεν πραγματοποίησε το νταμπλ και οδεύει ολοταχώς για το τρεμπλ στο Ρουμπέ! Ο 24χρονος Ολλανδός σπρίντερ μετά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες (ομαδικό-ατομικό σπριντ), κατέκτησε και αυτό του Ευρωπαϊκού με 2-0 νίκες απέναντι στον συμπατριώτη του Τζέφρι Χούγκλαντ (αργυρό). Όσον αφορά την μάχη του χάλκινου μεταλλίου, ο Μιχαήλ Ιακόβλεφ από την Ρωσία «καθάρισε» με 2-0 στις νίκες τον Σεμπαστιάν Βιζιέρ.

Πάλεψε στο σκρατς o Σούλιος (scratch race)

Στην 21η θέση ολοκλήρωσε την παρουσία του στον τελικό του σκρατς (scratch) o Ζήσης Σούλιος. Ο αθλητής του ΠΟ Βόλου πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις, ωστόσο δεν ήταν αρκετό για να βρεθεί ψηλά στην κατάταξη.

Η Πορτογαλία διατήρησε τα σκήπτρα στο αγώνισμα, καθώς ο Ρούι Ολιβέιρα αναδείχτηκε νικητής, διαδεχόμενος τον Γιούρι Λεϊτάο (νικητής 2020). Ο ποδηλάτης της UAE Team αποδείχτηκε πιο δυνατός στο φινάλε από τον Βίνσεντ Χόπεζακ, αφήνοντας τον Ολλανδό στην δεύτερη θέση. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Τζέι Μπι Μέρφι, χαρίζοντας στην Ιρλανδία μόλις το 4ο μετάλλιο της ιστορίας της σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Πίστας.

Παρόμοιο αποτέλεσμα και στο όμνιουμ για τον Ζήση (Omnium)

Στην 21η θέση τερμάτισε και στο omnium ο Έλληνας πρωταθλητής, συγκεντρώνοντας 10 βαθμούς. Ο ποδηλάτης του ΠΟ Βόλου κατέλαβε την 19η στο σκρατς, την 20η στο τέμπο, την 24η στον αγώνα αποκλεισμού, ενώ στον τελικό των πόντων σύλλεξε τρεις πόντους από το 5ο σπριντ.

Η φανέλα του πρωταθλητή Ευρώπης πήγε στον Άλαν Μπάναζεκ. Ο Πολωνός με εξαιρετική εμφάνιση στον αγώνα αποκλεισμού και στον τελικό των πόντων συγκέντρωσε 136 πόντους, αφήνοντας στην δεύτερη θέση με 130 τον Φάμπιο Φαν Ντεν Μπος και στην τρίτη με 124 τον Ματίας Μάλμπεργκ από την Δανία.

Εκτός τελικών στο κεϊρίν (keirin)

Δεν κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση στον τελικό του keirin Κωνσταντίνος Λιβανός και Σωτήρης Μπρέτας. Οι δύο Έλληνες σπρίντερ δεν μπόρεσαν τόσο στον προκριματικό όσο και στην διαδικασία των ρεπεσάζ, καταλαμβάνοντας την 13η θέση (τυπικά).

Πρωταθλητής Ευρώπης αναδείχτηκε ο Τζέφρι Χούγκλαντ από την Ολλανδία, επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία της χώρας στα αγωνίσματα ταχύτητας. Στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο Τομ Ντεράς από την Γαλλία και στην τρίτη ο Γιόακιμ Άιλερς από την Γερμανία, επιστρέφοντας στα μετάλλια έπειτα από το 2018.

«Άχαστοι» οι Ολλανδοί και στο Madison

Δεν τερμάτισαν τον τελικό του madison, Ζήσης Σούλιος και Δημήτρης Χριστάκος. Το ελληνικό ντουέτο, όπως και ακόμα πέντε, απέτυχε να κρατηθεί στον ρυθμό του γκρουπ, με αποτέλεσμα να δεχτεί τέσσερις γύρους και να εγκαταλείψει.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν οι Γιούρι Χάβικ και Γιαν Βίλεμ Φαν Σιπ, συγκεντρώνοντας 60 πόντους, χαρίζοντας στην Ολλανδία για πρώτη φορά την κορυφή της Ευρώπης στο αγώνισμα! Το αργυρό πήγε στους Βέλγους, Κένι Ντε Κέτελε και Λίντσεϊ Ντε Βίλντερ, που μάζεψαν 56 πόντους, ενώ το χάλκινο πήραν οι Πορτογάλοι, Γιούρι Λεϊτάο και Ρούι Ολιβέιρα με 49!

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας συγχαίρει τους αθλητές Σωτήρη Μπρέτα (ΠΟ Βόλος), Ιωάννη Καλογερόπουλο (ΠΟ Πατρών), Κωνσταντίνο Λιβανό (ΠΟΧ Τάλως), Δημήτρη Χριστάκο (Άλφα Καλλιθέας) και Ζήση Σούλιο (ΠΟ Βόλος) για την προσπάθειά τους.

Photo Credits: UEC