HomeHomeSliderΤελετή έναρξης Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας

Τελετή έναρξης Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας

Τελετή έναρξης

Στην προβλήτα του Μικρού Κούλε στο Ηράκλειο παρουσιάστηκαν οι 20 ομάδες και οι 139 αθλητές της σπουδαίας διοργάνωσης.

Η προβλήτα του Μικρού Κούλε στο Ηράκλειο της Κρήτης έγινε το εντυπωσιακό σκηνικό στην τελετή έναρξης του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας που αναβιώνει φέτος αναβαθμισμένος στο καλεντάρι της UCI (Γιου Σι Άι), κατηγορίας 2,1 Europe Tour (Γιούροπ Τουρ), με πέντε συναρπαστικές διαδρομές από την Κρήτη ως τα Ιωάννινα.

Παρουσία του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, Βασίλη Διαμαντόπουλου, του Αμερικανού Πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, προσκεκλημένου του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, και όπως όλα δείχνουν επόμενου Υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα Ενέργειας των ΗΠΑ, η προβλήτα κατακλύστηκε από εκπροσώπους όλων των θεσμικών φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και απλούς πολίτες που παρακολούθησαν την παρουσίαση των ομάδων.

Το πολυεπίπεδο και εξόχως σημαντικό περίγραμμα της διοργάνωσης έδωσε στη σύντομη ομιλία του ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης που μεταξύ άλλων είπε:

  • «Εδώ και σχεδόν 3 χρόνια, που ο Πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης με εμπιστεύτηκε να ηγούμαι του ελληνικού αθλητισμού, κάνουμε τα αδύνατα – δυνατά ώστε η Ελλάδα, η γενέθλια γη των Ολυμπιακών Αρχών και Αξιών, να ξαναγίνει πρωταγωνίστρια στα παγκόσμια αθλητικά δρώμενα.
  • Διεκδικούμε και πάλι με θάρρος και διεξάγουμε άρτια κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις.
  • Η πολιτική της εξωστρέφειάς μας αποτελεί την καλύτερη επένδυση για την ανάπτυξη του αθλητισμού και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας.
  • Συνδέουμε τον αθλητισμό με τον τουρισμό, ωφελώντας τις τοπικές κοινωνίες και τον εθνικό στόχο. Κι αυτό θα επιτύχουμε ΚΑΙ με τον ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας.
  • Καλωσορίζουμε, λοιπόν, μία προς μία τις 20 φημισμένες Επαγγελματικές και Εθνικές ομάδες και τους 140 ποδηλάτες κορυφαίου επιπέδου.
  • Εκκίνηση αύριο από εδώ, από το Ηράκλειο, διασχίζοντας την Κρήτη. Εδώ, που ο ξακουστός Μινωικός πολιτισμός «παντρεύεται» με την κρητική φιλοξενία και τη διατροφή, που το μπλε του ουρανού ενώνεται με το μπλε της θάλασσας και το άγριο τοπίο των οροσειρών αντιλαλεί μύθους θρυλούμενους ανά την υφήλιο.
  • Κατόπιν, Αττική, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία και τερματισμός την 1η Μάϊου στην Ήπειρο, στα Ιωάννινα. Πέντε ημέρες παγκόσμιας προβολής της Ελλάδας μας. Πέντε ημέρες συγκινήσεων στα αντίστοιχα συναρπαστικά Ετάπ, με φόντο τα καταπληκτικά τοπία της χώρας μας»

Ολόκληρη η ομιλία του Υφυπουργού Αθλητισμού εδώ

Ενθουσιασμένος για την παρουσία του στο Ηράκλειο και στην τελετή έναρξης του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας δήλωσε ο Πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, καθώς για εκείνον είναι το καλύτερο δυνατό «κλείσιμο» στα καθήκοντά του ως Πρέσβης μια και σε λίγες ημέρες αποχωρεί από την χώρα μας για να αναβαθμιστεί, όπως δήλωσε ο Τζό Μπάιντεν, με ρόλο στην αμερικανική Κυβέρνηση!

«Ευχαριστώ τον κ. Αυγενάκη που με κάλεσε στην Κρήτη γι’ αυτό το πρώτο ετάπ.

Θερμά συγχαρητήρια στον Υπουργό και στην ομάδα της Cycling Greece που «ξαναζωντάνεψαν» αυτή τη διοργάνωση.

Αισθάνομαι υπερήφανος που η χώρα μου εκπροσωπείται εδώ από δυνατούς Αμερικανούς αθλητές.

Διανύω τις τελευταίες δύο εβδομάδες μου στην Ελλάδα ως πρεσβευτής των ΗΠΑ και ήταν μια πραγματική απίστευτη εμπειρία. Οι πιο βαθιά χαραγμένες στη μνήμη μου αναμνήσεις θα είναι οι ποδηλατικές. Τα τελευταία χιλιόμετρα προς την Σπάρτη ή τα τελευταία μέτρα της ανάβασης στο Γύρο Θυσίας.

Αισθάνομαι ευγνώμων για την υποδοχή που μου επιφύλαξαν οι Έλληνες και για όλα αυτά που προσφέρει αυτή η χώρα: το τοπίο, το σκηνικό, τους ανθρώπους της, το υπέροχο φαγητό.

Ευχαριστώ πολύ και καλή τύχη σε όλες τις ομάδες.»

Εκ μέρους της ΔΕΗ, ονομαστικού και μεγάλου χορηγού του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδος απηύθυνε μικρό χαιρετισμό η εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων ΔΕΗ, Χριστίνα Κοραή.

«Είναι χαρά μας που βρισκόμαστε εδώ, στην εκκίνηση του μεγάλου αυτού αθλητικού και όχι μόνο, γεγονότος. Από την πλευρά της ΔΕΗ θα είμαστε εκεί, όπως κάνουμε πάντα, για περισσότερα από 70 χρόνια τώρα, στηρίζοντας κάθε ενέργεια που δημιουργεί αξία για την κοινωνία και συμβάλλει σε ένα καλύτερο, πιο βιώσιμο μέλλον! Μια μοναδική εμπειρία για όλους, ξεκινάει σε λίγες ώρες λοιπόν!»

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Γιώργος Λεβεντάκης ανάμεσα σε άλλα τόνισε:

«Η σπουδαιότητα του αγώνα δεν περιγράφεται σε λίγες αράδες. Το αποτύπωμα του θα φανεί συν το χρονω. Οι γνωρίζοντες τη δυναμική του αθλήματος, το ξέρουν αυτό πολλή καλά. Η ποδηλατική οικογένεια δράττετε της ευκαιρίας να αναπτύξει την αγωνιστική ποδηλασία. Να περάσει τα μηνύματα της στις σημερινές προκλήσεις της βιώσιμης κινητικότητας, της συμβολής της στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, στην ανάπτυξη της καλής πρακτικής της μετακίνησης στον αστικό ιστό. Στην συμβολή υγιών πολιτών».

Χαιρετισμούς έκαναν και ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός εξάρωντας την πρωτοβουλία διοργάνωσης του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας και σημειώνοντας τα πολλαπλά οφέλη στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Σταύρος Αρναουτάκης«Η εκκίνηση του 1ου ΕΤΑΠ της Κρήτης θα δώσει την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες ποδηλάτες να γνωρίσουν την αυθεντική Κρήτη. Να απολαύσουν τις ομορφιές της Άνοιξης σε μια μοναδική διαδρομή που χαρακτηρίζεται από την εναλλαγή του τοπίου, από την κυριαρχία των εικόνων που δημιουργούν τα βουνά της Κρήτης και τα καταγάλανα νερά της θάλασσας».

Βασίλης Λαμπρινός«Σας καλωσορίζουμε στο Ηράκλειο, την πόλη των 5+1 πολιτισμών! Το ποδήλατο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος άθλησης και ταυτόχρονα ένα περιβαλλοντικά φιλικό μέσο μετακίνησης, το οποίο οφείλουμε όλοι να αγκαλιάσουμε, διότι προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος υπήρξε μια καλή αφορμή για να τα θυμηθούμε και να τα αναδείξουμε. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και τους διοργανωτές που επέλεξαν το Ηράκλειο για την επίσημη έναρξη του αγώνα και να ευχηθώ σε όλες τις ομάδες καλή διαμονή και καλή επιτυχία».

Photo Credits: Νάσσος Τριανταφύλλου