HomeΕπικαιρότηταΠαγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

Δράσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας αλλά και της ΚΕΔΕ

Στις 12 Απριλίου 2018, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε την 3η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, αναγνωρίζοντας τη μοναδικότητα, τη μακροζωία και την ευελιξία του ποδηλάτου, το οποίο χρησιμοποιείται για πάνω από δύο αιώνες. Τόνισε επίσης τα οφέλη του ως ένα απλό, προσιτό, αξιόπιστο, καθαρό και φιλικό προς το περιβάλλον και βιώσιμο μέσο μεταφοράς, προωθώντας την υγεία για όλους.

Παράλληλα, τα Ηνωμένα Έθνη ανέδειξαν πρόσφατα το ποδήλατο ως βασικό μοχλό της πράσινης ανάκαμψης μετά το COVID-19. Επιπλέον, το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) σημείωσε ότι η επένδυση σε πεζούς και ποδηλάτες – που αποτελούν συχνά την πλειοψηφία των πολιτών σε μια πόλη – μπορεί να σώσει ζωές, να βοηθήσει στην προστασία του περιβάλλοντος και να υποστηρίξει τη μείωση της φτώχειας.

Για να σηματοδοτήσει την τρίτη επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλάτων, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδηλασίας (UCI) φιλοξενεί αρκετές ψηφιακές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας, και όπως σημειώνει «ελπίζουμε να συμμετάσχετε μαζί μας!».

Αναφέρει αναλυτικά η UCI:

Μπορείτε να λάβετε μέρος στις εικονικές βόλτες του Zwift virtual rides με τέσσερα από τα μεγαλύτερα αστέρια ποδηλασίας σήμερα.

Μπορείτε να βοηθήσετε, συμμετέχοντας στην εκστρατεία #CyclingActsofKindness του World Bicycle Relief ή απλώς να γελάσετε με τα αστεία και εμπνευσμένα βίντεο που θα μοιραστούμε όλη την ημέρα.

Είμαστε σίγουροι ότι θα βρείτε μια δραστηριότητα που σας ταιριάζει!

#CyclingActsofKindness

Η UCI είναι επίσης ενθουσιασμένη που συμμετέχει σε ένα παγκόσμιο κίνημα που “γεννήθηκε” σήμερα 3 Ιουνίου, το οποίο σχεδιάστηκε από την ΜΚΟ World Bicycle Relief (WBR). Το WBR κινητοποιεί τους ανθρώπους μέσω του “The Power of Bicycles”, κατασκευάζοντας και διανέμοντας ανθεκτικά, ειδικά σχεδιασμένα, τοπικά συναρμολογημένα ποδήλατα σε μαθητές, εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, επιχειρηματίες και εργαζόμενους σε αναπτυσσόμενες περιοχές του κόσμου όπου η απόσταση είναι μια πρόκληση.

Το #CyclingActsofKindness γιορτάζει την ιδέα ότι μια πράξη καλοσύνης μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Και τι καλύτερη στιγμή από τώρα για να μοιραστείτε την καλοσύνη σε δύο τροχούς; Η ιδέα είναι απλή. Το World Bicycle Relief ζητά από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο: 1: Πάρτε το ποδήλατό σας και κάντε μια πράξη καλοσύνης. Παραδώστε φαγητό σε έναν φίλο, πάρτε ψώνια για έναν γείτονα, πηγαίνετε να φυτέψετε ένα δέντρο … διασκεδάστε και διαδώστε τη χαρά! (φυσικά, ακολουθώντας τις τοπικές οδηγίες κοινωνικής απόστασης).

2: Μοιραστείτε την ιστορία σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας το #CyclingActsofKindness. Δείξτε στον κόσμο πώς είναι η καλοσύνη στο ποδήλατό σας.

3: Ενθαρρύνετε την κοινότητά σας να διατηρήσει την ευγένεια. Πείτε στους φίλους σας να ενωθούν μαζί μας με το δικό τους #CyclingActsofKindness.

Κάθε μέρα, και σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι κάνουν καλό επιλέγοντας απλά να κάνουν ποδήλατο. Είτε για προσωπικούς λόγους, όπως υγεία, ελευθερία, ανεξαρτησία, είτε για το περιβάλλον, επιλέγοντας έναν βιώσιμο και ενεργό τρόπο κινητικότητας έναντι των μηχανοκίνητων μεταφορών ή για να βοηθήσουν άλλους, επισκέπτοντας έναν φίλο, κάνοντας τα ψώνια για οικογένειες ή μεταφέροντας τα παιδιά τους για να παίξουν στο πάρκο. Αυτή η εκστρατεία έχει ως στόχο να κάνει ορατές τέτοιες πράξεις καλοσύνης – και να τις γιορτάσει σε όλο τον κόσμο, συνδέοντας ποδηλάτες και ιστορίες με πολύτιμο κοινωνικό αντίκτυπο.

Είναι η σειρά σας – μοιραστείτε το #CyclingActsofKindness σας σήμερα!

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου έχουν προγραμματίσει αρκετοί δήμοι σε όλη τη χώρα. Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι η πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) να δημιουργηθούν ποδηλατικές διαδρομές σε δήμους άνω των 13 χιλιομέτρων.

Δράσεις και βόλτες με ποδήλατο στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, τη Κέρκυρα, τα Χανιά και σε άλλους δήμους της χώρας.

Παράλληλα στις δράσεις που προτείνει για το εγγύς μέλλον η ΚΕΔΕ περιλαμβάνονται:

  • Τουλάχιστον μία πεζοδρόμηση ή δημιουργία ποδηλατοδρόμου στους Δήμους που θα συμμετέχουν, για ελάχιστο διάστημα 6 μηνών.
  • Δημιουργία μιας βόλτας ή ποδηλατικής διαδρομής μήκους 13.033 μέτρων ( με αφορμή τον αριθμό 13033 που στέλναμε sms, για να τιμήσουμε τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη μάχη της ζωής από τον κορωνοϊό.)
  • Διοργάνωση Ποδηλατάδας στις 03/06, παραμονές της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος
  • Ανάληψη μέτρων από πλευράς Δήμων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης στα ποδήλατα και την αύξηση της χρήσης των ηλεκτρικών ποδηλάτων από τους πολίτες
  • Τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων, σε όλους τους Δήμους.

Τα μέτρα αυτά μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο των έργων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε πολλούς  Δήμους κι αφορούν τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, αλλά και με μέτρα που σχεδιάζει η ΚΕΔΕ κι αφορούν στην ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης.