HomeHomeSliderΟ Βασίλης Διαμαντόπουλος για τον Γύρο Ελλάδος

Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος για τον Γύρο Ελλάδος

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, Βασίλης Διαμαντόπουλος, μίλησε στο hellas-tour.gr για τον επερχόμενο Γύρο Ελλάδος. Πέραν από την ιδιότητα του προέδρου που κατέχει, ο κ. Διαμαντόπουλος αποτελεί και μέλος της οργανωτικής επιτροπής της Cycling Greece, συνεισφέροντας και εκείνος στην υλοποίηση της διοργάνωσης.

Καταρχάς θα θέλαμε να μας πείτε πώς αισθάνεστε για την επιστροφή του Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας στο αγωνιστικό ημερολόγιο της UCI και συνολικά για την αναβίωσή του.

«Εγώ προσωπικά, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και όλοι όσοι αγαπούν το άθλημα της ποδηλασίας, είμαστε πολύ χαρούμενοι για την επανεκκίνηση του Γύρου Ελλάδας μετά από 10 χρόνια. Πρόκειται για ένα όραμα που ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς. Θυμίζω ότι με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, εκδόθηκε το ΦΕΚ για την συγκρότηση οργανωτικής επιτροπής «Cycling Greece», για την επόμενη τριετία (2022-24), με απώτερο σκοπό την μόνιμη διεξαγωγή του Γύρου Ελλάδος».

 

Πιστεύετε ότι η εν λόγω διοργάνωση θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγωνιστικής ποδηλασίας στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια έμεινε στάσιμη.

«Ο αγώνας είναι κατηγορίας 2.1 UCI, κάτι που σημαίνει ότι θα συμμετέχουν ομάδες τόσο από το World Tour, όσο και το Pro Tour. Κοντολογίς, ο International Tour Of Hellas εντάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο αγωνιστικής ποδηλασίας και θα φέρει πολλά βλέμματα στο άθλημα. Εναπόκειται σε εμάς ως οργανωτική επιτροπή, αλλά και ως Ε.Ο.Π., να αποδείξουμε ότι μπορούμε να αποπερατώσουμε αυτού του επιπέδου ποδηλατικά γεγονότα.

Η επιτυχία είναι μονόδρομος, η ευθύνη μεγάλη και είναι η ώρα όλοι οι παράγοντες να στρατευθούν για το καλό της ποδηλασίας και την καλύτερη δυνατή προβολή της. Μέσα από αυτή την διαδικασία, πιστεύω ότι θα έρθει ακόμα περισσότερος κόσμος κοντά στο άθλημά μας και κατ’ επέκταση θα δημιουργηθούν οι βάσεις για ένα ευοίωνο μέλλον».

 

Θα αποκτήσει το ελληνικό κοινό καλύτερη άποψη για το ποδήλατο, λαμβάνοντας υπόψη τις παράλληλες δράσεις που θα γίνουν και την διείσδυση στα σχολεία.

«Αυτού του επιπέδου οι διοργανώσεις και ειδικότερα της ποδηλασίας, πέραν του αγωνιστικού χαρακτήρα, εμπεριέχουν πολιτιστικό και τουριστικό ενδιαφέρον. Θυμίζω ότι οι αγώνες διατρέχουν πόλεις και χωριά της πατρίδας μας, αναδεικνύοντας τις ομορφιές, τα αξιοθέατα και τα μνημεία μας. Κανένα άλλο άθλημα δεν παρέχει αυτή την δυνατότητα μέσα σε πέντε αγωνιστικές ημέρες να περιηγηθεί στην μισή Ελλάδα. Τα οφέλη, λοιπόν, είναι πολλαπλά, αφού η τηλεοπτική κάλυψη για περίπου δύο ώρες καθημερινά, θα μεταδίδεται σε εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο.

Αναφορικά με την ανάπτυξη αυτού καθεαυτού του αθλήματος, ασφαλώς θα δώσει ώθηση στη χρήση του ποδηλάτου. Όμως από μόνος του ο Γύρος Ελλάδος δεν αρκεί. Προς τούτο έχουμε προγραμματίσει παράλληλες εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις απ’ όπου θα περάσει το peloton. Εκείνες, θα αφορούν κυρίως την χρήση του ποδηλάτου, την οδική συμπεριφορά, τα οφέλη από την χρήση του, καθώς και τα νεαρά παιδιά μέσα από τις Πανελλήνιες ημέρες ποδηλασίας. Κατανοητό, λοιπόν, ότι η διείσδυση του ποδήλατου στις τοπικές κοινωνίες θα είναι μεγάλη».

 

Κλείνοντας θα θέλατε να προσθέσετε κάποιο σχόλιο για την εγχώρια ποδηλασία γενικότερα.

«Είναι γεγονός ότι υπάρχει ένα έλλειμμα στην χρήση του ποδηλάτου στην χώρα μας. Στην κεντρική και νότια Ελλάδα, η ηλιοφάνεια και οι καλές καιρικές συνθήκες αγγίζουν το 70% των 365 ημερών του έτους. Κάτι που σημαίνει ότι το ποδήλατο ενδείκνυται ως μέσο μετακίνησης. Προσπαθούμε να περάσουμε το μήνυμα χρήσης του, ειδικά στη νέα γενιά, για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το οικολογικό αποτύπωμά του και να βελτιώσουμε και τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες.

Φυσικά, δεν εξαρτάται μόνο από μας. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν οι Ο.Τ.Α και οι κρατικοί μηχανισμοί, καθώς οι υποδομές για την  ασφαλή χρήση του ποδηλάτου από όλες τις ηλικίες περνούν από το δικό τους χέρι. Υπάρχουν πόλεις όπως η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και άλλες πόλεις, που έχουν κάνει αρκετά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και ευελπιστούμε να ακολουθήσουν και τα μεγάλα αστικά κέντρα».

Πηγή-Photo Credits: hellas-tour.gr