HomeHomeSliderΚυρίαρχος ο Δράκος στην Κω

Κυρίαρχος ο Δράκος στην Κω

Δράκος

Μετά από απουσία δύο και πλέον χρόνων ο Ποδηλατικός Όμιλος Κω με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Κω, διοργάνωσε τον ομώνυμο αγώνα Gran Fondo. Μεγάλος νικητής αναδείχτηκε ο Νίκος Δράκος του Διαγόρα Ρόδου, χάρη στην επίθεση που πραγματοποίησε μόλις από το 30ο χιλιόμετρο της διαδρομής.

Να σημειωθεί ότι φέτος δεν υπήρξε συμμετοχή ξένων ποδηλατών, μονάχα εγχώριοι αθλητές και αθλήτριες από όλη την χώρα. Ο αγώνας ήταν ενταγμένος στο καλεντάρι της ΕΟΠ και έδινε βαθμολογία στις κατηγορίες Εφήβων, Νεανίδων, Ανδρών, Γυναικών και Masters.

Ξεκολλημένος από νωρίς και νικητής ο Δράκος

Η προ εκκίνηση του «Kos Gran Fondo» έλαβε χώρα στην ολοκαίνουργια Mαρίνα της Κω. Στην γραμμή της αφετηρίας βρέθηκαν 150 ποδηλάτες προερχόμενοι από όλη την χώρα! Η Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Πολιτισμού Κω, κα. Σέβη Βλάχου και ο Πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Ποδηλασίας Δωδεκανήσων κ. Ιωάννης Παπασταματάκης, έδωσαν το σήμα για την εκκίνηση, με το πρώτο κομμάτι της διαδρομής να πραγματοποιείται στο παραλιακό μέτωπο του Νησιού.

Η σημαία του αλυτάρχη έπεσε 6 χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Κω και πιο συγκεκριμένα επί της επαρχιακής οδού που οδηγεί προς τον Διεθνή Αερολιμένα του νησιού. Με το ελεύθερο οι αθλητές ανέβασαν τέμπο και ξεκίνησαν οι πρώτες επιθέσεις στο peloton από πολλούς αθλητές. Καμία δεν κράτησε πολύ.

Λίγο αργότερα ήταν η σειρά του διεθνή ποδηλάτη του Διαγόρα Ρόδου, Νικόλαου Δράκου να επιτεθεί. Πριν ακόμη οι ποδηλάτες καλύψουν την απόσταση των πρώτων 30 χιλιομέτρων, ο 19χρονος αθλητής αποσπάστηκε από το γκρουπ, το οποίο δεν σταμάτησε να τον καταδιώκει. Εκείνοι που έκαναν την περισσότερη δουλειά, ήταν από την κατηγορία masters (Γιώργος Κυπριάδης, Βασίλςη Κόδρας) οι οποίοι με εναλλαγές που πραγματοποιούσαν έδιναν μάχη προσπαθώντας να μειώσουν την διαφορά από τον Δράκο.

Η παρατεταμένη κατηφόρα προς τα Καρδάμαινα, έδωσε αρκετές ανάσες στον αποσπασμένο και πρόσθεσε «φτερά» στα πόδια του. Τα οποία λίγα χιλιόμετρα αργότερα τον βοήθησαν να πιέσει ακόμη περισσότερο, κατά την διάρκεια της ανάβασης προς το Πυλί! Αυτή η ανηφόρα έμελλε να κρίνει και τον αγώνα, αφού σε εκείνο το σημείο ο Δράκος ανέβασε την διαφορά στα 13 λεπτά φτάνοντας solo έως την γραμμή του τερματισμού έπειτα από 2 ώρες και 20 λεπτά.

Στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο Δημήτρης Χατζηδημήτρης του Κώακος ΠΟ, σχεδόν 14 λεπτά αργότερα, ενώ στην τρίτη βρέθηκε ο Θεολόγος Τσιφτσίδης του Άλφα Καλλιθέας, με λίγα δευτερόλεπτα διαφορά.

Παράλληλα με τον μεγάλο αγώνα, έλαβε χώρα και ένας μικρότερος στις υπόλοιπες κατηγορίες, το Medio Fondo. Να σημειωθεί ότι στην γραμμή του τερματισμού συγκεντρώθηκε σημαντικός αριθμός φίλων της ποδηλασίας, που χειροκρότησαν και απόλαυσαν το φινάλε ενός όμορφου αγώνα.

Τι είναι το Gran Fondo

Το Gran Fondo αποτελεί μέρος της ποδηλασίας δρόμου μεγάλων αποστάσεων του οποίου η ιδέα εκτέλεσης γεννήθηκε στην Ιταλία το 1970. Από τότε, αυτού του είδους οι αγώνες ξεσηκώνουν τους απανταχού ποδηλάτες μεγάλων αποστάσεων. Ξέχωρα  από τον αγωνιστικό προσανατολισμό, οι συγκεκριμένοι αγώνες χρησιμοποιούνται από τις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να προβάλουν τουριστικά αξιοθέατα, που συνδυάζονται με ολιγοήμερες διακοπές. Το νησί της Κω δεν είναι η πρώτη φορά που φιλοξενεί έναν αγώνα με την ονομασία Gran Fondo.

 

Αναλυτικά αποτελέσματα

 

Photo Credits/Αντάποκριση: Παντελής Τζερτζεβέλης