HomeHomeSliderΔράση «Bring them back»

Δράση «Bring them back»

Bring them back

«Bring them back», θα φωνάξει μια μικρή ομάδα Ελλήνων από τη σέλα των ποδηλάτων τους έξω από το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο σε λίγες μέρες.

Πριν από 40 χρόνια ακριβώς, το καλοκαίρι του 1982, στην Παγκόσμια Διάσκεψη της Ουνέσκο, που έγινε στο Μεξικό, η τότε Υπουργός Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη, ανήγγειλε, πως η Ελλάδα με την μεσολάβηση της Διακρατικής Επιτροπής της Ουνέσκο για την  προώθηση της επιστροφής πολιτιστικών θησαυρών στις χώρες καταγωγής τους, σύμφωνα με τις τυπικές διαδικασίες και σύμφωνα με τη νομοθεσία που ίσχυε στην Αγγλία, θα ζητούσε επίσημα την επιστροφή των Μαρμάρων της Ακρόπολης.

Από τότε έως σήμερα, έχουν διενεργηθεί πάμπολλες προσπάθειες ώστε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο και αποτελούν το 50% περίπου του συνόλου του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα που σώζεται σήμερα, να επανενωθούν με το άλλο 45% περίπου που βρίσκεται στην Αθήνα.

Δεν πρόκειται εδώ για μια στεγνά εθνικιστική επιδίωξη αλλά για μια πολιτιστική επιταγή που επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί. Τα γλυπτά του Παρθενώνα, που χτίστηκε ως ναός της Αθηνάς τον 5ο αι. π.Χ., δημιουργήθηκαν εξ αρχής για να τον διακοσμήσουν, αποτελούν αδιάσπαστα κομμάτια του και αποκτούν υπόσταση μόνο κοντά στον ναό, στο φυσικό και ιστορικό τους περιβάλλον.

Ένα ιδιαίτερο ποδηλατικό εγχείρημα

Σε λίγες μέρες, μια ακόμη προσπάθεια θα διακηρύξει αυτή την ανάγκη επιστροφής των Μαρμάρων στο σώμα που τα «γέννησε», καθώς με την υποστήριξη της ποδηλατικής ομάδας, «Ποδηλατοβόλτες Φίλων – Πο.Φι.», μια μικρή συντροφιά 5 γενναίων ποδηλατών και φίλων, θα ξεκινήσουν με ποδήλατο από το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο και θα τερματίσουν στην Αθήνα, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, έχοντας διανύσει 3.000 χλμ μεταξύ 14 – 28 Αυγούστου.

Πρόκειται για τους Βασιλική Βουτζαλή, Γιώργο Παπαδημητρίου, Γιάννη Ευθυμίου, Bασίλη Κόρδα και Σταύρο Σούμα, που έχοντας πολλά χιλιόμετρα στα πόδια τους, συμμετέχοντας σε διεθνείς ποδηλατικές διοργανώσεις μεγάλων αποστάσεων και ποδηλατικούς αγώνες αντοχής εντός και εκτός Ελλάδας, επιλέγουν να αναδείξουν τη βιωσιμότητα ενός μνημείου μέσα στον χρόνο, επιλέγοντας ένα μέσο μετακίνησης, το ποδήλατο, που κατεξοχήν συμβάλλει στη βιωσιμότητα του πλανήτη μας, που λεηλατείται καθημερινά από την αλόγιστη ανθρώπινη επέμβαση και κατάχρηση των φυσικών πόρων.

Η Βασούλα (Βουτζαλή) μου λέει με τον υπερ-ενθουσιασμό που την χαρακτηρίζει, «ομολογώ πως ήταν δική μου αυτή η τρελή ιδέα και, παράλληλα, στο μυαλό μου είχα διαρκώς τους αγαπημένους μας συμποδηλάτες, τον Κώστα και τον Στέλιο, που έφυγαν από κοντά μας τόσο νωρίς, και ξέρω πως ο Στέλιος θα ήθελε πολύ να είναι μαζί μας, το ξέρω γιατί το είχαμε συζητήσει από καιρό. Ύστερα, ο Βασίλης (Κόρδας) έχει επαγγελματική σχέση με το Λονδίνο και ταξιδεύει συχνά, οπότε του πρότεινα μια από τις φορές που πηγαίνει να γυρίσουμε με το ποδήλατο και του άρεσε πολύ η ιδέα από ότι καταλαβαίνεις. Ο Βασίλης ανέλαβε να ενημερώσει και τους Έλληνες του Λονδίνου και ετοιμάζονται να μας αποχαιρετήσουν με μια γιορτή στις 13 Αυγούστου και θα είναι μαζί μας και στην εκκίνηση την επόμενη μέρα. Όπως μαζί μας θα είναι από μια άλλη διάσταση, και ο Κώστας και ο Στέλιος και ο Θανάσης!»

Υπό την αιγίδα της Ε.Ο.Π και όχι μόνο

Το εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, του Ινστιτούτου Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών – Πανελλαδικό Δίκτυο Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΙΔΑΦΚ Π.ΔΙΚ.Π.Π.Δ.Κ. – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ που ανήκει στο Υπουργείο Εργασίας και ειδικότερα στο τμήμα Κ.Α.Λ.Ο.

Ας ευχηθούμε να ευοδωθεί σε κάθε μήκος και πλάτος της Γης, κάθε προσπάθεια που έχει ως ευγενή στόχο να προστατέψει και να διασώσει το φυσικό και ιστορικό περιβάλλον της ανθρωπότητας. Και από την πλευρά μας, προτείνουμε αδιαμφισβήτητα το ποδήλατο!

Μπορείτε να δείτε περισσότερα για τους συμμετέχοντες ποδηλάτες και τους υποστηρικτές του εγχειρήματος, εδώ.