HomeHomeSliderΠρόεδρος Ε.Ο.Π. :«Με αξιοπιστία, διαφάνεια, αξιοκρατία & συλλογικότητα προχωράμε το μέλλον της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας»

Πρόεδρος Ε.Ο.Π. :«Με αξιοπιστία, διαφάνεια, αξιοκρατία & συλλογικότητα προχωράμε το μέλλον της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας»

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Με αξιοπιστία, διαφάνεια, αξιοκρατία & συλλογικότητα προχωράμε το μέλλον της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας»

 

Μετά από αρκετά χρόνια, η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας, παρουσίασε δημοσίως την «Απόδοση πεπραγμένων της διετούς διαχειριστικής περιόδου», σε Συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε στην αίθουσα Συνεδριάσεων των εγκαταστάσεων της, στο Εθνικό Ποδηλατοδρόμιο του Ο.Α.Κ.Α. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας κ. Βασίλης Διαμαντόπουλος αφού καλωσόρισε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ξεκίνησε την ομιλία του:

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι της Ποδηλασίας, χαίρομε ιδιαίτερα για την σημερινή σας παρουσία στον «Ναό» της Αγωνιστικής Ποδηλασίας, το Ολυμπιακό μας Ποδηλατοδρόμιο, ένα χώρο όπου μας έχει χαρίσει πολλές διεθνείς διακρίσεις όλα αυτά τα χρόνια. Πριν από δύο ολόκληρα χρόνια, και μετά από την παρότρυνση φίλων της ποδηλασίας, δεσμεύτηκα να ηγηθώ μιας νέας ενωτικής προσπάθειας, θέτοντας υποψηφιότητα για την θέση του Προέδρου στις εκλογές της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας το 2021, με σύνθημα, την ενότητα, την συλλογικότητα,  την διαφάνεια, την αξιοκρατία, την αξιοπιστία, και την ανάπτυξη του αθλήματος. Τα σωματεία τίμησαν με την ψήφο τους τόσο εμένα όσο και όλα τα μέλη που συγκροτούν το σημερινό Δ.Σ.

Σας κάλεσα σήμερα, για να σας ενημερώσω για τα πεπραγμένα των περίπου 2 ετών που πέρασαν από τον Μάρτη του 2021.

Παραλάβαμε ένα χρέος της τάξης του 1.350.000,00€ χωρίς καθόλου ποδηλατικό υλικό, και καμία χρέωση σε κάποιον αθλητή για το τι είχε πάρει από την Ε.ΟΠ. Σε όλα τα μέτωπα της Ομοσπονδίας υπήρχε ένα κλίμα εχθρικό τόσο από τους προμηθευτές μας, όσο και από την Γ.Γ.Α. το ΟΑΚΑ, αλλά και την Εφορία. Χρειάστηκαν αμέτρητες επισκέψεις, πολύς χρόνος, και σοβαρές προσπάθειες για να καταλάβουν, όλοι οι αρμόδιοι με την Ομοσπονδία φορείς, ότι διαφέρουμε! Γεγονός, που έγινε αντιληπτό, μόνον με την μαρτυρία, και τις πράξεις των μελών της Ε.Ο.Π.

Στις μέρες που διανύουμε, όλοι οι προμηθευτές άλλαξαν στάση απέναντί μας, υπάρχει άριστο κλίμα με την διοίκηση του ΟΑΚΑ το ίδιο και με τη ΓΓΑ, η οποία πλέον μιλά για την Ε.Ο.Π. με τα καλύτερα λόγια. Και αυτά δεν ήταν μόνο λόγια και χτυπήματα στην πλάτη, καθώς μας εμπιστεύτηκε και εμπράκτως! Από την πρώτη κιόλας χρονιά μας επιχορήγησε με 130.000,00€ ως «έκτακτη οικονομική ενίσχυση». Εν συνεχεία ήρθε η Συνδιοργάνωση του ΔΕΗ International Tour Of Hellas. Όπως όλοι θα γνωρίζεται με προσωπική παρέμβαση του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, εκδόθηκε ΦΕΚ για την μόνιμη διοργάνωση του όχι μόνο για το 2022 αλλά και για τα έτη 2023-24. Όπως αντιλαμβάνεστε, η διοργάνωση του ΔΕΗ International Tour Of Hellas, θα υλοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό  τρόπο, χωρίς η Ε.Ο.Π. να επιβαρυνθεί ούτε με ένα ευρώ. Αντίθετα, τα οφέλη που θα προκύψουν θα είναι πολλαπλά και επαναλαμβανόμενα. Στο σημείο αυτό, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό Αθλητισμού, για την αναβίωση του Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδος αλλά γενικά και για την αμέριστη συμπαράσταση, και αγάπη του για το άθλημα της ποδηλασίας. Πρώτη μου κίνηση πριν συγκροτήσω το νέο Δ.Σ. ήταν να καλέσω τα δύο μέλη της αντιπολίτευσης, για να πάμε όλοι μαζί αλλά από τον επικεφαλής της, έλαβα αρνητική απάντηση, εκτός από την κυρία Τβισς η οποία είπε ότι, «θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε στο μέλλον» όπερ και εγένετο! Σήμερα είναι η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας.

Αγαπητοί εκπρόσωποι του Τύπου!

Κάναμε ότι ήταν εφικτό έτσι ώστε, το άθλημα μας να συνεχίσει τις δράσεις του προσαρμοσμένο στο νέο περιβάλλον της Πανδημίας λόγω COVID 19, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Με την ανάληψη των καθηκόντων μας αντιμετωπίσαμε άμεσα πολλά προβλήματα κυρίως οικονομικά, όπως:

 1. το εξώδικο από τον νομικό σύμβουλο, για οφειλές μισθών 20 μηνών (32.000,00€) από την προηγούμενη διοίκηση, μετά τον πρώτο μήνα που αναλάβαμε την διοίκηση και στο ταμείο δεν υπήρχε ευρώ. Επιπλέον, αποζημίωση 5 μισθών ,όπου σε συνεννόηση με τον νομικό σύμβουλο τα ρυθμίσαμε και θα υπάρξει πλήρη εξόφληση, εντός του 2023.
 2. Οφειλή στην ΕΦΟΡΙΑ της τάξεως των 120.000,00€ περίπου. Την οποία με τα πρώτα χρήματα που λάβαμε το 2021, από την ΓΓΑ, εξοφλήσαμε άμεσα.
 3. Ολοκληρώσαμε την συμμετοχή μας στους Ο.Α. με τους Τζωρτζάκη Πολυχρόνη στο δρόμο, τον Περικλή Ηλία στο ΜΤΒ, και τον Βολικάκη Χρήστο στην Πίστα.
 • Διοργανώσαμε το 2021 όλα τα Π.Π. εκτός του DH που ακυρώθηκε διότι αναίρεσε την άδεια διεξαγωγής το δασαρχείο. Το 2022 αναβαθμίσαμε σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα τις Πανελλήνιες Ημέρες Νεολαίας στις κατηγορίες Παμπαίδων και Πανκορασίδων.
 • Ολοκληρώθηκε το 2021 η σχολή προπονητών και πήραν το πτυχίο τους περίπου 70 προπονητές ποδηλασίας. Εντός του 2023 θα διοργανώσουμε και άλλη σχολή προπονητών Β΄ κατηγορίας.
 • Οι αποφάσεις είναι συλλογικές και ο κάθε ένας από το πόστο που κατέχει  έχει την κύρια ευθύνη για την υλοποίηση του προγράμματος για το οποίο έχει οριστεί να φέρει εις πέρας.
 • Η διοίκηση υπηρετεί το γενικό συμφέρον και μόνο, της Ελληνικής Ποδηλασίας και σε καμία περίπτωση τα ατομικά συμφέροντα οποιουδήποτε.

Σημαντικές αποφάσεις για το άθλημα λαμβάνονται μετά από διάλογο (μέσω τηλεδιασκέψεων) με όλους τους ενδιαφερομένους. Η Τεχνική Επιτροπή έχει κάνει πλείστες όσες τηλεδιασκέψεις για κάθε θέμα χωριστά, και θα συνεχίσει να κάνει το ίδιο.

 

 • Τροποποιήσαμε, μετά βέβαια από την υποχρέωση που μάς επιβάλει ο νόμος το καταστατικό μας αλλά και συντάξαμε και 7 νέους Κανονισμούς εκτός των Γενικών εσωτερικών κανονισμών, ( Κανονισμό Εθνικών Ομάδων –Πειθαρχικό Δίκαιο – Κανονισμό Διαιτησίας- Κανονισμό Εγγραφών Μεταγραφών- Κανονισμό Δεοντολογίας και Ηθικής – Κανονισμό Αντιντόπινγκ – κανονισμό Αγώνων).
 • Όλες οι αποφάσεις του Δ.Σ. αναρτώνται πλέον στο site της Ε.Ο.Π. (helleniccycling.gr).Τα πρακτικά των Δ.Σ είναι πάντα στη διάθεση των Σωματείων (νόμιμου εκπρόσωπου). Δημιουργήσαμε την επιτροπή ηθικής και δεοντολογίας που θα επιλαμβάνεται ευαίσθητα θέματα και καταγγελίες αθλητών και γονέων.
 • Κάναμε ανοικτή πρόσκληση για την συνδιοργάνωση όλων των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων και Κυπέλλων, με έγκαιρη ανάθεσή τους σε ενδιαφερόμενους συνδιοργανωτές. Ενημερωτικά σας αναφέρουμε, ότι η συμμετοχή ήταν απρόσμενα εντυπωσιακή.
 • Έγινε αλλαγή δομής της ιστοσελίδας (σχεδίαση εξ αρχής) για μια καλύτερη προβολή των δραστηριοτήτων μας, και την ενημέρωση των σωματείων. Η πλήρης αλλαγή της ιστοσελίδας μας έγινε από την εταιρεία FOCUS ON. Η όλη εργασία ήταν ιδιαίτερα επίπονη, και κουραστική. Το συνολικό κόστος κάλυψε η εταιρεία FOCUS ON η οποία θα συντηρεί και θα μας φιλοξενεί στους  server της μέχρι το 2024. Η όλη κατασκευή και φιλοξενία στο site, αποτελεί  χορηγία της FOCUS ON και αποτελεί την πρώτη μεγάλη χορηγία στην Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας.
 • Στο Αθλητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά για .. Άρση Βαρών!

Για το τέλος άφησα δύο κεφάλαια που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για εμάς!  Τα Οικονομικά και την ανάπτυξη!

 

 1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ: Παραλάβαμε ένα χρέος ύψους 1.350.000€ συν κάποια ποσά τα οποία δεν ήταν δηλωμένα. Έτσι και μετά από αυτή την προσθήκη το συνολικό χρέος της Ε.Ο.Π. ανήλθε στα 1,4.000.000€. Μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχουμε αποπληρώσει χρέη παρελθόντων ετών, ύψους 324.503,71€.Τα οικονομικά της Ομοσπονδίας διαχειρίζονται με απόλυτη διαφάνεια. Το γραφείο του Ταμία είναι ανοικτό για έλεγχο από όποιον το επιθυμεί!

 

 1. ΑΝΑΠΤΥΞΗ : Υπογράψαμε Συμφωνητικό Συνεργασίας με την sports excellence SE.,για το πρόγραμμά της «Αναγέννηση & Πρόοδος» το οποίο υποστηρίζεται από Δωρεά του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ. Εργαζόμαστε πάνω σε επιστημονική βάση, μέσω της ανάπτυξης, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028, & παράλληλα γίνεται προσπάθεια για πρόκριση στους Ολυμπιακούς του 2024.
 2. Μια μικρή ανάπαυλα…. για την αναμνηστική Φωτό!

Ποια είναι η εταιρεία Α &Π που συνεργαζόμαστε

 Η εταιρεία Αναγέννηση & Πρόοδος σχεδιάζει, οργανώνει, και υλοποιεί, προγράμματα πρωτίστως στον χώρο της υγείας του αθλητισμού και της εκπαίδευσης, στο πλαίσιο αποκλειστικών δωρεών από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Μεταξύ άλλων υλοποιεί το καινοτόμο πρόγραμμα «Sports Excellence» το οποίο αποσκοπεί στη σημαντική αναβάθμιση του αθλητιατρικού και επιστημονικού περιβάλλοντος αθλητικής προετοιμασίας και εργασίας των αθλητών και των προπονητών τους. Το «Πρόγραμμα SE» απευθύνεται σε Νέους Αθλητές ηλικίας 12-18 ετών καθώς και στους Αθλητές που προετοιμάζονται για Ολυμπιακούς Αγώνες, με στόχο την ολιστική τους ανάπτυξη και την αθλητική αριστεία. Το «Πρόγραμμα SE» υλοποιείται με τη συνεργασία και υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α΄ Ορθοπεδικής Χειρουργικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ». Επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας είναι ο κ. Τσολάκης Χαρίλαος.

Ήδη οι 24 αθλητές και αθλήτριες που έχουν επιλεγεί πέρασαν από εργομετρικά μέσα σε δύο Παρασκευοσαββατοκύριακα, ενώ παράλληλα έγιναν και δύο μικρά κάμπ με ενημέρωση σχετικά με:

 • Ολυμπιακό Κέντρο Άγιου Κοσμά / Αίθουσα Άρσης Βαρών. Υπεύθυνος Ν. Στέφος / Θεόδωρος Φορτούνης  καθηγητής ΣΕΦΑΑ, Επιστημονικοί υπεύθυνοι Ομοσπονδίας  Άρσης Βαρώ.
 • Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο / Αίθουσα Υπεύθυνος Ε. Μάνθου / αθλητική Διατροφή / Συμπληρώματα διατροφής  εργογόνα, διατροφολόγος, καθηγήτρια Μητροπολιτικό κολλέγιο, Αθλητική Διατροφολόγος Ολυμπιακού Πειραιώς.
 • Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο Προπόνηση Πίστας υπεύθυνος Ζέγκλης. Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιo / Υπεύθυνος Β. Κουράκος bike fitting /Σημασία διατάσεων  / Αποκατάστασης τραυματισμών προπόνησης, μασάζ / Φυσιοθεραπευτής,  bikefitter προπόνηση πίστας  / Υπεύθυνος. Φ. Ζέγκλης / Γ. Βαρβεράκης κανονισμοί / Υπεύθυνος Δημήτριος  Κωσταντόπουλος UCI Comisair.
 • Εξηγώντας τους κανονισμούς των αγώνων με τον UCI Comisair Δημήτριος Κωνσταντόπουλος!

 • Πριν κλείσω την ομιλία μου θα ήθελα να αναφερθώ και σε ένα πολύ ωραίο και καινοτόμο πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε τον Οκτώβριο και υλοποιείτε κάθε Τετάρτη στην Πίστα του Ποδηλατοδρομίου. Όλα τα σωματεία του κέντρου μεταξύ αυτών και ένα από την Κω, είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στα «μυστικά» της Ποδηλασίας Πίστας, όπου κάτω από την επίβλεψη του Ομοσπονδιακού μας Προπονητή Φώτη Ζέγκλη για 3 ώρες, διδάσκονται τεχνικές, και έρχονται ακόμη πιο κοντά σε ένα δυναμικό άθλημα της αγωνιστικής Ποδηλασίας το οποίο συναρπάζει!

Κλείνοντας ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Π.  αφού πρωτίστως ευχήθηκε σε όλους Καλές γιορτές, δεν παρέλειψε να προσκαλέσει τους Δημοσιογράφους στους αγώνες των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων Δρόμου- Πίστας- ΜΤΒ & DH προκειμένου να απολαύσουν από κοντά την μοναδική αγωνιστική δράση που προσφέρει το Άθλημα της Ποδηλασίας, αλλά και να αντιληφθούν το πόσο επίπονες είναι οι προσπάθειες όλων των αναβατών, ανεξαρτήτου αγωνίσματος!