HomeHomeSlider50 Xρόνια Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας! 1973- 2023

50 Xρόνια Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας! 1973- 2023

50 Xρόνια Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας 1973- 2023

Σε μια ιστορική τελετή, που πολλοί θα ήθελαν να είναι αλλά δεν μπόρεσαν, όπως και πολλοί άλλοι θα ευχόταν να μην τελείωνε ποτέ, έλαβε χώρα ο εορτασμός  “50 χρόνων” λειτουργίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας. Από το 1973 στο 2023! Η τελετή έλαβε χώρα στην φιλική προς το Ποδήλατο πόλη της Λάρισας, λίγο μετά, την ολοκλήρωση των εργασιών του 1st Larissa Cycling Forum, που διοργάνωσε η Ε.Ο.Π και ο Δήμος Λαρισσαίων, με την συμμετοχή του Δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωσταντίνου Αγοραστού, Αντιδημάρχων, Αντιπεριφερειαρχών, υποψηφίων Βουλευτών του Προέδρου της Ε.Ο.Π κ. Βασίλη Διαμαντόπουλου, μελών του Δ.Σ. της ΕΟΠ, και πολλών μελών και παραγόντων της Ελληνικής Ποδηλασίας στην χώρα μας.

Η Ιστορία των των 50 χρόνων ξεκίνησε με ομιλία και παρουσίαση διαφανειών, από τον Πρόεδρο της Ε.Ο.Π κ. Βασίλη Διαμαντόπουλου, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους πάντες, ξετύλιξε τις σελίδες του “βιβλίου της λαμπρής ιστορίας” της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας.

Ήταν αρχές του 1973 όταν τα σωματεία Παράδεισος Αμαρουσίου, Π.Ο Πατρών, Ποδοσφαιρικός όμιλος Ηρακλής Μουσείου, και Α.Ο Παγκρατίου, υπέγραψαν «πρακτικό σύστασης σωματείου» υπό την επωνυμία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ! Πρωτεργάτης της πρωτοβουλίας, ο Στέλιος Αλμπέρτος, ο οποίος κατάφερε να συμφωνήσει και να λάβει τις υπογραφές των τεσσάρων σωματείων, προκειμένου να δημιουργηθεί το «οικοδόμημα» της Ε.Ο.Π!

Οι Πρόεδροι

Πολλοί ήταν οι Πρόεδροι που υπηρέτησαν την Ε.Ο.Π, αναφέρουμε εκείνους οι οποίοι βραβεύτηκαν και δεν είναι εν ενεργεία πλέον στο Δ.Σ. της Ε.Ο.Π: Κων. Σταυρακάκης, Αθανάσιος Τζήμας, Αθανάσιος ΤΕΡΖΉΣ, Γιώργος Ρηγούτσος, Παύλος Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Πριστούρης, Επαμεινώνδας Σαρρής, Μιλτιάδης Κριμίζης! Οι στιγμές που έλαβαν χώρα, κατά την διάρκεια βράβευσης των ανωτέρω, ήταν ιδιαίτερα συγκινητικές και έγιναν από τον νυν Πρόεδρο της Ε.Ο.Π κ. Βασίλη Διαμαντόπουλο.

ΟΙ Βραβευμένοι Αθλητές της ΕΟ.Π

Άξια λόγου η ιστορική αναφορά όλων των αθλητών και της αθλήτριας που έλαβαν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες, κα Παγκόσμια Πρωταθλήματα, μηδενός εξαιρουμένου, ιδιαίτερη μνεία και βράβευση έγινε για τους:

Μιχάλη Κούντρα, τον Στέλιο Βάσκο, τον  Κανέλλο Κανελλόπουλο για τον οποίο έγινε ειδική μνεία για το επιχείρημα του project “Daidalus” τον Γιώργο Πορτελάνο, τον Λάμπρο Βασιλόπουλο, τον Δημήτρη Γιωργαλή, τον Γιώργο Χειμωνέτο τον Κλεάνθη Μπάρκα, τον Νίκο Αγγελίδη, την Κορίνα Κωσταντινίδου, τον Παναγιώτη Βουκελάτο, το Θανάση Μαντζουράκη, το Βασίλη Ρέπα, τον Γιάννη Ταμουρίδη, τον Προπονητή των Επιτυχιών Βασίλη Αναστόπουλο, , καθώς και τον Γιάννη Καρυπίδη έναν από τους πλέον επιτυχημένους Προπονητές των Εθνικών Ομάδων Ποδηλασίας Πίστας.

Ακολούθησε η Βράβευση της Κάτιας Δάκου ως η πρώτη γυναίκα που έλαβε μέρος στο Δ.Σ. της Ε.Ο.Π αλλά και του Αλέκου Πόγκα ο οποίος έχει την μεγαλύτερη θητεία στο  Δ.Σ της Ε.Ο.Π. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για την ομάδα του Τάλως Χανίων όπου βραβεύτηκε ο Πρόεδρος Ιωάννης Κοπανάκης, και ο Προπονητής Παναγιώτης Μαρεντάκης, για την πολυετή προσφορά τους.

Το Μουσείο Ποδηλάτου και τα αδέρφια Σινάνογλου βραβεύτηκαν για την διατήρηση της ιστορίας του ποδηλάτου, όπως και ο αεροναυπηγός Δημήτρης Κατσάνης  που κατασκεύασε τα ποδήλατα πίστας των Ολυμπιονικών του Σίδνεϋ και από τότε ασχολείται με εφαρμογές βελτίωσης  ποδηλάτων πίστας κατάλληλα προετοιμασμένα για ρεκόρ.

Ακολούθησε η βράβευση του Παλαίμαχου Ποδηλάτη της ΑΕΚ και κατασκευαστή εμφανίσεων ποδηλασίας, κ. Χρήστου Κοβάνη , ο οποίος για πάρα πολλά χρόνια ασχολήθηκε & ασχολείται με την βελτίωση και συρραφή ρούχων όλων των αθλημάτων Ποδηλασίας.

Ο “Τύπος είχε την δική του ιστορία” όπως αυτή του Δημοσιογράφου Θανάση Κρεκούκια ο οποίος έλαβε τιμητική διάκριση για την προσφορά του στο άθλημα, χωρίς όμως να ξεχνάμε την πολύ μεγάλη προσφορά αρκετών επωνύμων Δημοσιογράφων που υπηρέτησαν το Ποδήλατο!  Επίσης βραβεύτηκε ο επιτυχημένος φωτογράφος Νάσσος Τριανταφύλλου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει σημαντική παρουσία στην προβολή του αθλήματος της Ποδηλασίας, και πάλι επαναλαμβάνουμε ότι τιμητική διάκριση αξίζουν και αρκετοί άλλοι φωτογράφοι που αποτύπωσαν την ιστορία της Ε.Ο.Π μέσα από τον φακό τους!

Τις βραβεύσεις των 50 χρόνων της Ε.Ο.Π έκλεισε ένας ξεχωριστός  άνθρωπος και Βετεράνος αθλητής της Α.Ε.Κ  ο Αντώνης Μαρκομπότσαρης ο οποίος εδώ και κάποια χρόνια συγκεντρώνει αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, και ρούχα, παλαιών αθλητών τα οποία καταγράφει και λίαν συντόμως θα απολαύσουμε και δια ζώσης!

Επίλογος

Κλείνοντας ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Π κ. Βασίλης Διαμαντόπουλος ευχαρίστησε όλους όσους ταξίδεψαν και παρευρέθηκαν στην πόλη της Λάρισας, για την εορτή 50 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, και τόνισε ότι: Η ιστορία της ΕΟ.Π δεν σταματά εδώ! Θα συνεχιστεί και σε άλλες εκδηλώσεις βράβευσης εν ευθέτω χρόνο γιατί υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με ιστορία η οποία, πρέπει να αναδειχτεί!

 

Δείτε όλη την παρουσίαση του pdf εδώ: