HomeHomeSliderΞεκίνησε το 1ο Larissa Cycling Forum «Ποδηλατώντας με το βλέμμα στο Μέλλον»

Ξεκίνησε το 1ο Larissa Cycling Forum «Ποδηλατώντας με το βλέμμα στο Μέλλον»

Ξεκίνησε το 1ο Larissa Cycling Forum «Ποδηλατώντας με το βλέμμα στο Μέλλον» στην Πόλη της Λάρισας

 

Ξεκίνησε τις εργασίες του το 1st Larissa Cycling Forum «Ποδηλατώντας με το βλέμμα στο Μέλλον»  στην πόλη της Λάρισας και πιο συγκεκριμένα  στη Δημοτική Πινακοθήκη Γ.Ι.ΚΑΤΣΙΓΡΑ και θα συνεχιστεί  έως και το Σάββατο 3 Ιουνίου, όπου θα λάβει χώρα και ο εορτασμός των 50 χρόνων λειτουργίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας.

Το 1st Larissa Cycling Forum  Διοργανώνουν ο Δήμος Λαρισαίων, η ΚΕΔΕ, η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας, η ΔΗΚΕΛ και η Επιτροπή Ανάπτυξης της ΕΟΠ, ενώ το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα  του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών,  του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της ΠΕΔ Θεσσαλίας. Επίσημος  χορηγός του Συνεδρίου είναι η Cosmote. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Λαρισαίων και η Ε.Ο.Π. έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας τριών ετών με στόχο την προώθηση του Ποδηλάτου και της αστικής κινητικότητας.

Πρόκειται για ένα Συνέδριο «καλών πρακτικών», που πραγματοποιείται σχεδόν παράλληλα με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλάτου, στις 3 Ιουνίου,με διεθνή απήχηση και πολλές παράλληλες δράσεις, προσδιορίζοντας το μέλλον του ποδηλάτου και θέτοντας τα θεμέλια για μια πιο ποδηλατικά βιώσιμη Ελληνική πραγματικότητα.

 

Η φιλοσοφία του συνεδρίου σχετίζεται στενά με το γεγονός ότι το ποδήλατο είναι το μόνο μέσο που μεταφέρει τα μηνύματα της βιώσιμης ανάπτυξης εκπληρώνοντας τους 11 από τους 17 στόχους των Ηνωμένων Εθνών.

 

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Καλογιάννης δήλωσε:

 «Πρώτο Πανελλήνιο συνέδριο για το ποδήλατο, το οποίο ο Δήμος Λαρισαίων διοργανώνει με την Ε.Ο.Π. & την ΚΕΔΕ, και μεγάλο Χορηγό την Cosmote.Αποφασίσαμε την διοργάνωσή του για 2 λόγους. Πρώτος γιατί σε λίγες ημέρες εορτάζεται παγκοσμίως η ημέρα του Ποδηλάτου και δεύτερον, γιατί ένα παμπάλαιο μέσον μετακίνησης επανέρχεται πια στις μέρες μας με σφοδρότητα, όσον αφορά την χρήση του στις υποδομές που έχουν οι πόλεις μας. Σε ένα τριήμερο θα παρακολουθήσουμε πολλές ομιλίες με θέμα το ποδήλατο το οποίο έρχεται και πάλι για να λύσει προβλήματα κινητικότητας στις πόλεις μας».

 

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας κ. Διαμαντόπουλος δήλωσε:

« Η Λάρισα κάνει μεγάλα βήματα στον τομέα του ποδηλάτου και από την Ελληνική ομοσπονδία ποδηλασίας δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση! Για αυτό και επιλέξαμε το 1st Larissa Cycling Forum να γίνει στην Λάρισα και την ευρύτερη Περιφέρεια της Θεσσαλίας. Επίσης θα λάβει χώρα και η γιορτή των 50 χρόνων λειτουργίας της Ε.Ο.Π από την ίδρυσή της το 1973- 2023. Με το σύνθημα το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης ψυχαγωγίας και άθλησης, επιδιώκουμε να περάσουμε το μήνυμα της χρήσης του, τόσο στους κατοίκους όσο και την νεολαία, με στόχο να μεταδοθεί από γενιά σε γενιά αυτό που συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Επίσης στόχος της Ε.Ο.Π αποτελεί η προστασία του περιβάλλοντος και η μείωση αποτυπώματος άνθρακα, καθώς το ποδήλατο έχει το πλεονέκτημα, μαζί με την μετακίνηση, ο αναβάτης να κάνει την άσκησή του, η οποία αποτελεί, σημαντικό παράγοντα για την υγεία μας.»

 

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός με την σειρά του τόνισε:

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αγαπά το ποδήλατο και την ποδηλασία και για αυτό άλλωστε έχει και την πιστοποίηση Bike Friendly! Από την ημέρα υπογραφής της συμφωνίας έχουμε στόχο την ανάπτυξη του δικτύου ποδηλατοδρόμων, σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας, κάτι το οποίο πετύχαμε καθώς διαθέτουμε το μεγαλύτερο δίκτυο ποδηλατοδρόμων σε όλη την Ελλάδα, σε σύγκριση με το μέγεθος και τον πληθυσμό! Συνεχίζουμε να κάνουμε ανάπτυξη του δικτύου μέσα από προγράμματα τα οποία χρηματοδοτεί η Περιφέρεια στους Δήμους προκειμένου να γίνεται αναβάθμιση των οδών, με στόχο την ασφάλεια των ποδηλατών όλο το συνολικό μήκος των παρεμβάσεων».

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου δήλωσε:

«Τα Τρίκαλα είναι μια πόλη όπου οι κάτοικοι χρησιμοποιούν σε πολύ μεγάλο βαθμό το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους! Στα Τρίκαλα μετράμε πάνω από 40.000 ποδήλατα, και εγώ ο ίδιος το χρησιμοποιώ καθημερινά ακόμη και στην Αθήνα όταν πηγαίνω για δουλειές! Το ποδήλατο αποτελεί αναγκαιότητα για τις πόλεις της επόμενης ημέρας. Μόνο τρελοί δεν είναι οι κάτοικοι της Βόρειας Ευρώπης που έβαλαν το ποδήλατο στην ζωή τους, και διανύουν πολλά χιλιόμετρα καθημερινά προκειμένου να πάνε στην εργασία τους, χρησιμοποιώντας τους ποδηλατοδρόμους. Εμείς δυστυχώς ακόμη ως χώρα δεν διαθέτουμε ποδηλατική κουλτούρα, καθώς οι Έλληνες είμαστε ερωτευμένοι με τα ι.χ. Δυστυχώς φτιάξαμε πόλεις για τα αυτοκίνητα! Είναι πολύ δύσκολο να χωρίς δίκτυο ποδηλατοδρόμων να επιβιώσουν μέσα στις πόλεις τα παιδιά τα οποία πλέον δεν έχουν χώρο ούτε για παιχνίδι».

 

Οι εργασίες συνεχίζονται αύριο Παρασκευή 2/6/2023