HomeHomeSliderΗ 3η Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου.

Η 3η Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου.

3 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

Βασίλης Διαμαντόπουλος: Το ποδήλατο μέσο μετακίνησης & Άθλησης

Την 12η Απριλίου του 2018 η Γ.Σ. του Διεθνούς Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών όρισε την 3η Ιουνίου ως Παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου. Έπειτα από μια εκστρατεία από τους λάτρεις του ποδηλάτου στην οποία πρωτοστάτησε ο Πολωνός κοινωνιολόγος και ακτιβιστής Λέσεκ Σιμπίλσκι, πρώην μέλος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Πολωνίας.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλάτου, έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τη χρήση του ποδηλάτου ως βιώσιμου και υγιεινού μέσου μετακίνησης, να ενισχύσει την ασφάλεια, τη βελτίωση των μετακινήσεων, ένα καλύτερο περιβάλλον και να δώσει χαρά στην καθημερινή μετακίνηση των πολιτών, γιατί το ποδήλατο εκτός των άλλων, προσφέρει χαρά και ευεξία στους χρήστες του.

Επάνω στους ίδιους στόχους είναι εναρμονισμένη ολόκληρο το χρόνο και όχι μόνον την ημέρα αυτή, η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας, η οποία μέσω του Προέδρου της κ. Βασίλη Διαμαντόπουλου, προσκαλεί όλους τους αθλητές & αθλήτριές της να πάρουν  μέρος σε όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι τοπικοί φορείς και τα αθλητικά σωματεία για την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου.

Στο σχετικό ψήφισμα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ καλούνται να διοργανώνουν εκδηλώσεις και δραστηριότητες με στόχο την ανάπτυξη μιας κουλτούρας της ποδηλασίας στην κοινωνία και την βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Το ποδήλατο είναι ένα απλό προσιτό αξιόπιστο και φιλικό προς το περιβάλλον μεταφορικό μέσο. Βοηθάει τους ανθρώπους σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά προάγει τον σεβασμό για το περιβάλλον, αφήνει ένα οικολογικό αποτύπωμα και έχει θετικό αντίκτυπο στο κλίμα που είναι ένας από τους βασικούς στόχους του ΟΗΕ για την αειφόρο ανάπτυξη.

Ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Π. μας προτρέπει να βάλουμε το ποδήλατο στην ζωή μας, και να αναζητήσουμε τρόπους  να αυξήσουμε την χρήση του, προκειμένου να μειώσουμε την εκπομπή του αποτυπώματος άνθρακα στο περιβάλλον,  απολαμβάνοντας ταυτοχρόνως την άσκηση, και την απρόσκοπτη ευκολία σε όλες τις μετακινήσεις, πάντοτε με ασφάλεια και τηρώντας κατά γράμμα τον Κ.Ο.Κ.