HomeHomeSliderΑύριο 20/4 στο Ηράκλειο η press conference του ΔΕΗ International tour of Hellas

Αύριο 20/4 στο Ηράκλειο η press conference του ΔΕΗ International tour of Hellas

Αύριο 20/4 στο Ηράκλειο η press conference του ΔΕΗ International tour of Hellas

Συνέντευξη Τύπου για τον ΔΕΗ Ποδηλατικό Γύρο 2023 (2-6 Μαΐου) θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη 20 Απριλίου 2023 στο ξενοδοχείο Ατλαντίς, στην αίθουσα Πασιφάη στις 11:30 π.μ.

Παρών στη Συνέντευξη Τύπου θα είναι ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, που μαζί με τους ιθύνοντες της Οργανωτικής Επιτροπής του Αγώνα, Cycling Greece και εκπροσώπους της Περιφέρειας Κρήτης και των Δήμων απ΄ όπου θα περάσει ο Αγώνας, θα δώσουν το περίγραμμα του φετινού Γύρου, παρουσιάζοντας τις διαδρομές, τις ομάδες και τις παράλληλες δράσεις.

Το Ηράκλειο υποδέχεται τον ΔΕΗ Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας για δεύτερη συνεχή χρονιά μετά την αναβίωσή του, φιλοξενώντας τον Πρόλογο (αγώνα χρονομέτρησης) μήκους 7,7km στις 2 Μαΐου και το 1ο ετάπ της διοργάνωσης (187,7km) στον νομό Ηρακλείου στις 3 Μαΐου.

Ο Πρόλογος θα λάβει χώρα στον Καρτερό, εκκινώντας και τερματίζοντας στις εθνικές παράκτιες αθλητικές εγκαταστάσεις του Karteros Beach Sports Center, ενώ την επόμενη μέρα η προεκκίνηση του πελοτόν θα γίνει από τις εγκαταστάσεις του Karteros Beach Sports Center, και η εκκίνηση θα δοθεί από το λιμάνι του Ηρακλείου.

Η φετινή διαδρομή του πελοτόν στον Νομό Ηρακλείου

Αφήνοντας την πόλη του Ηρακλείου, οι ποδηλάτες θα κατευθυνθούν στα ψηλά του νομού και ειδικότερα προς το χωριό Αγία Βαρβάρα, το οποίο αποτελεί σταυροδρόμι για τα νότια βουνά του Ψηλορείτη και τη δυτική Μεσαρά!

Στα 54,8km θα διεξαχθεί το 1ο σπριντ ανάβασης, κάτω από την επιβλητική κορυφή του Ψηλορείτη, στα Βορίζια Ηρακλείου. Εδώ η μυθολογία ενώνεται με την Ιστορία και τους θρύλους της Κρήτης, καθλως σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται το Μινωικό Ιερό Σπήλαιο «Ιδαίον Άνδρον».

Κατηφορίζοντας για το Τυμπάκι, την παράσταση του τοπίου κλέβει ο Αρχαιολογικός Χώρος της Φαιστού η οποία αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Μινωικού πολιτισμού και τη σπουδαιότερη σε πλούτο και δύναμη πόλη της νότιας Κρήτης! Στα ερείπιά της βρίσκεται το δεύτερο ανακτορικό σύμπλεγμα μετά το παλάτι της Κνωσού!

Στο Τυμπάκι, θα λάβει χώρα και το 1ο ενδιάμεσο σπριντ ευθείας, στο σημείο που το πελοτόν θα έχει καλύψει απόσταση 81,6km.

Οι ποδηλάτες θα διέλθουν από τις Μοίρες, μια περιοχή όπου «οι δυνάμεις ευθύνονται για τα καλά και τα άσχημα της ζωής του κάθε θνητού, από τη γέννηση μέχρι τον θάνατό του». Εκεί οι 120 αναβάτες αναμένεται να «επικαλεστούν» τη δύναμη του Δία, ο οποίος στις Μοίρες έχει τη δύναμη να αλλάζει ακόμη και την ροή του αγώνα!

Το 2ο ενδιάμεσο σπριντ ευθείας θα γίνει στα 117,3km, στο χωριό Χάρακας, κάτω από τους πρόποδες των Αστερουσίων. Το πελοτόν θα διατρέξει τα χωριά Πύργος – Ροτάσι – Μεσοχωριό και θα εισέλθει στην κατάφυτη από ελαιώνες και αμπελώνες πεδιάδα της Μεσαράς, φτάνοντας στο κέντρο του νομού Ηρακλείου και πιο ειδικά στο χωριό Αρκαλοχώρι, που πήρε την ονομασία του από τον Αρκολέοντα, ένα από τα δώδεκα αρχοντόπουλα του Βυζαντίου στα οποία μοιράστηκε η Κρήτη.

Το 2ο σπριντ ανάβασης είναι προγραμματισμένο να γίνει μέσα σε ένα τοπίο που συνθέτουν αμπελώνες και ανθόκηποι στα 164,7χλμ, στις Μελέσες, ένα κρίσιμο σημείο του αγώνα, όπου αναμένεται να δώσει άλλη τροπή στο κυνήγι των πόντων για τη γαλάζια φανέλα του πρωτοπόρου.

Από εδώ πλέον, το πελοτόν κατηφορίζει για το πιο «πολύχρωμο χωριό» της Κρητικής γης, τις Αρχάνες, οι οποίες βραβεύτηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την οικιστική τους ανάπτυξη.

Μέσω μίας διαδρομής ανάμεσα σε ελαιώνες, αμπελώνες και κυπαρίσσια, οι αθλητές θα κατευθυνθούν προς την ξακουστή Κνωσό, το σημαντικότερο κέντρο του Μινωικού Πολιτισμού!

Η Κνωσός είναι ο πιο χαρακτηριστικός μινωικός αρχαιολογικός χώρος που έχει ανακαλυφθεί και έχει κατά μεγάλο μέρος του αναστηλωθεί από τον αρχαιολόγο Άρθουρ Έβανς.

Αυτό το σπουδαίο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς θα αναδειχθεί κατά τον καλύτερο τρόπο μέσα από την παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, χάρη στον οποίο οι μύθοι του Μινωϊκού Πολιτισμού θα ταξιδέψουν σε όλον τον κόσμο.

Το γκρουπ των ποδηλατών θα κατευθυνθεί στη συνέχεια προς το Λιμάνι του Ηρακλείου, όπου θα λάβει χώρα ο θεαματικός τερματισμός του 1ου ετάπ, με φόντο το Ενετικό Φρούριο.