HomeHomeSliderΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ « Running Out of Time»

ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ « Running Out of Time»

38 ημέρες και νύχτες, δρομείς, ποδηλάτες και ιστιοπλόοι καλύπτοντας  7.767χλμ, διασχίζοντας 18 χώρες.

H σκυταλοδρομία Running Out of Time, είναι μια μοναδική, αδιάκοπη σκυταλοδρομία 7.767 χλμ. για την κλιματική αλλαγή,  από τη Γλασκόβη της Σκωτίας που φιλοξένησε την COP26 στο Sharm el-Sheikh της Αιγύπτου που θα φιλοξενήσει την COP27.

Θα είναι η μεγαλύτερη αδιάκοπη σκυταλοδρομία που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί, με δρομείς και ποδηλάτες που θα μεταφέρουν τη σκυτάλη και μαζί της  ένα ηχηρό μήνυμα για την κλιματική αλλαγή από τη νέα γενιά προς τους παγκόσμιους ηγέτες στην COP27.  Διοργανώτρια εταιρεία είναι η The World Relay Ltd. Η σκυταλοδρομία  θα έχει διάρκεια  38 ημερών και θα περάσει από 18 χώρες. Η συνολική διαδρομή στην ξηρά χωρίζεται σε 732 τμήματα των 10 χιλιομέτρων έκαστο, για τα οποία μπορούν να εγγραφούν οι ενδιαφερόμενοι.

Ποιοι μπορούν να λάβουν μέρος; Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι ενδιαφερόμενοι να είναι άνω των 18 ετών. Οι δρομείς θα πρέπει να μπορούν να κρατήσουν ένα μέσο όρο ταχύτητας 6 λεπτά 15 δευτερόλεπτα / χιλιόμετρο για τη διάρκεια του τμήματος τους (δηλαδή να μπορούν να διανύσουν 10 χλμ σε 60-70 λεπτά)

Ποιο είναι το κόστος; Το κόστος συμμετοχής στην Ελλάδα είναι 9€. Η διοργανώτρια θα δωρίσει τουλάχιστον το 30% της κάθε συνδρομής στις ΜΚΟ/Εταίρους της σκυταλοδρομίας, FEE και Carbon Copy. Η εκκίνηση δόθηκε στις 30  Σεπτεμβρίου 2022 στη Γλασκόβη, κατά τη διάρκεια της οποίας το μήνυμα της σκυταλοδρομίας  αφού σφραγίσθηκε τοποθετήθηκε σε  σκυτάλη. Εν κινήσει αλλάζει χέρια μεταξύ δρομέων, ποδηλατών και ιστιοπλόων και θα ταξιδέψει σε Σκωτία, Ουαλία, Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο για να φτάσει στο Sharm el-Sheikh την 6η Νοεμβρίου, εγκαίρως για την COP27 που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου.

Στη διαδρομή της (the route), η σκυτάλη θα διασχίσει θάλασσες, οροσειρές, παγετώνες, ερήμους, αλλά και χωριά, πόλεις και πρωτεύουσες. Θα επισκεφθεί εκατοντάδες σχολεία, απειλούμενες περιοχές και έργα για την προστασία της φύσης με σκοπό να εμπνεύσει και να ενισχύσει τις τοπικές δράσεις για την κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, η σκυταλοδρομία θα συγκεντρώσει πόρους για το Global Forest Fund του Foundation for Environmental Education και την Carbon Copy.

Η Running Out of Time γίνεται πραγματικότητα χάρη στη συλλογική προσπάθεια πολλών εταίρων και υποστηρικτών. Στην Ελλάδα τη διοργάνωση συντονίζει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) ως εκπρόσωπος του FEE.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΠΦ και Αντιπρόεδρος του FEE κ. Νίκος Πέτρου αναφέρει «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς το παράθυρο ευκαιρίας για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση κλείνει το 2030 και οι παγκόσμιες πολιτικές και οικονομικές ηγεσίες διστάζουν να πάρουν τα τολμηρά και δραστικά μέτρα που απαιτούνται. Το βασικό μήνυμα αφορά την ανάγκη να γίνει η εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή βασικό στοιχείο της επίσημης εκπαίδευσης. Αυτό το μήνυμα εναρμονίζεται πλήρως και με τους στόχους και τις επιδιώξεις της ΕΕΠΦ τα τελευταία 20 χρόνια. Ελπίζουμε ότι η σκυταλοδρομία αυτή, η οποία μέσω του δικτύου του FEE θα έχει παγκόσμια συμμετοχή, θα μεταφέρει το μήνυμα μας, αλλά και την αγωνία μας για την κλιματική αλλαγή στην COP27 και θα μεταφραστεί σε ουσιαστικές δράσεις.»

Κατά τη διάρκεια της σκυταλοδρομίας περίπου ένα εκατομμύριο μαθητές και μαθήτριες από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν στην Ημέρα Δράσης των Σχολείων (Schools Action Day) στις 3 Νοεμβρίου. Πρόκειται για εντυπωσιακό εικονικό πρόγραμμα που προάγει λύσεις για την κλιματική αλλαγή ενώ παράλληλα ενδυναμώνει τους νέους να δημιουργήσουν ένα κόσμο με περιβαλλοντική συνείδηση μέσα από βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις.

Θέλουμε να μην λείψει κανείς από αυτή τη διοργάνωση, ακόμη κι αυτοί που δεν θα μπορέσουν να τρέξουν στη φυσική διαδρομή. Όλοι καλούνται να μεταφέρουν τη σκυτάλη σε μια Παγκόσμια Εικονική Σκυταλοδρομία (Global Virtual Relay) στις 5 Νοεμβρίου  2022, η οποία αναμένεται να προσελκύσει δεκάδες χιλιάδες συμμετοχές στο όνομα της κλιματικής δράσης.

 

Έναρξη Σκυταλοδρομίας: 30 Σεπτεμβρίου, Γλασκόβη, Σκωτία. Εναρκτήρια Τελετή σε συνεργασία με το Δημοτικό Συμβούλιο.

Είσοδος στην Ελλάδα: 24 Οκτωβρίου

Αναχώρηση για Κύπρο: 27 Οκτωβρίου

Ημέρα Δράσης Σχολείων (Schools Action Day): Πέμπτη 3 Νοεμβρίου

Παγκόσμια Εικονική Σκυταλοδρομία (Global Virtual Relay): 5 Νοεμβρίου

Λήξη Σκυταλοδρομίας: Κυριακή 6 Νοεμβρίου, Sharm el-Sheikh, Αίγυπτος.

 

Διαδρομή & Εγγραφές για συμμετοχή στην Ελλάδα: https://running-out-of-time.com/route/greece/